IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota основава дъщерна компания за изкуствен интелект

В дружеството с направления за автономни автомобили и роботи за домакинството ще бъдат вложени 1 млрд. долара за пет години

20:03 | 09.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японският автомобилен концерн Toyota обяви, че ще вложи 1 млрд. долара в дъщерна компания с името Toyota Research Institute (TRI). Тя трябва да се занимава с изкуствен интелект в две основни направления – автономни автомобили и роботи за домакинството, предава DPA. 

Инвестиционната сума се разпростира в рамките на пет години. Двете планирани места, на които ще се развива новата компания, са близо до богати на традиции американски университети – в Калифорния близо до Станфорд, както и в Масачузетц, недалече от MIT. През миналия месец Toyota вече сключи партньорства с тях, като влага 50 млн. долара.

Официално Toyota си е поставила за цел до 2020 г. да разработи полуавтономен автомобил. Засега от TRI не се очаква представянето на готов продукт през идната година, но той трябва да „ускори развойната дейност в редица области“ и да „запуши дупката между основните изследвания и разработването на продукти“.

Директор на новата дъщерна компания ще е Джил Прат, който според профила му в LinkedIn до август 2015 г. е бил ръководител на агенцията за изследвания DARPA към американското Министерство на отбраната.

В първото си изявление Прат обръща внимание на сигурността на пътищата, която по думите му не трябва да е зависима от шофьорите, както и на подкрепата за възрастни хора в домакинството. По-детайлни коментари той дава и пред IEEE Spectrum.

„Нашата дългосрочна цел е да създадем кола, която никога да не предизвиква катастрофи, независимо от уменията или неуменията на водача“. Това би помогнало и на по-възрастни хора да карат кола, пояснява той. С това ще бъдат съхранени животите на половин милион жертви от пътни инциденти, казва Прат. В Япония например всеки пети жител е на възраст над 65 години. През 2035 г. се очаква такъв да е всеки трети японец. Подобна тенденция, но с по-нисък темп, се развива и в САЩ и Германия. 

Възрастните хора са в центъра на вниманието и на другите разработки. От над едно десетилетие Toyota работи над серия от т. нар. „Partner Robots“, които се движат на колела или ролери. През 2009 г. компанията успява да счупи рекорд по движение, като нейн Андроид  се движи със скорост от 7 км/час. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още