IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с акции на Uber започва колебливо

Книжата на компанията отбелязаха спад с близо 9% в началото на борсовата търговия

20:33 | 10.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на акциите на Uber Technologies се понижи с близо 9% при дебюта на компанията на Нюйоркската фондова борса в петък, съобщава Ройтерс.

Спадът осуети стратегията на Uber за определяне на консервативна цена от 45 долара на акция за IPO-то на компанията, за да избегне повторение на борсовите затруднения на конкурента й Lyft след силния дебют през март.

Книжата на Uber започнаха търговията на равнище от 42 долара и достигнаха дъно от 41,06 долара в началото на търговията, след което възстановиха по-голямата част от загубите си, като към 20,09 ч. българско време се търгуват с понижение от 0,67% до 44,70 долара за акция.

Вялата реакция на пазарите се случва на фона на повишаването на търговското напрежение между САЩ и Китай и нарасналия скептицизъм на инвеститорите относно способността на Uber да излезе на печалба достатъчно скоро.

Главният финансов директор на компанията Нелсън Чай, който беше на Нюйорската фондова борса, за да отбележи първия ден от търговията с акции на Uber, заяви в интервю за CNBC, че не е съсредоточен върху търговията за един ден, а е по-притеснен от дългосрочните перспективи пред компанията.

IPO-то е ключов момент в 10-годишната история на Uber, която била създадена след като основателите й не успели да спрат такси в снежна вечер, а впоследствие се превърна в най-голямата компания за споделени пътувания в света с над 10 млрд. пътувания.

Пътят на Uber към IPO-то беше помрачен от редица препятствия, включително затягане на регулациите в редица страни и спорове с шофьорите заради заплатите им.

Uber заяви, че има потенциал да расте не само в бизнеса със споделени пътувания, но също и като „суперприложение“ за осигуряване на разнообразни логистични услуги като доставка на хранителни стоки, организиране на превоз на товари и дори финансови услуги по подобие на южноазиатската компания Grab.

Но пазарни експерти не откриват стойност в компания, която последователно отбелязва загуби и предупредиха, че тя може никога да не излезе на печалба.

Като частна компания Uber набра над 15 млрд. долара от инвеститори, за да стимулира растежа и разрастването си към доставките на храни и превоза на товари, като не полагаше големи усилия да излезе на печалба. Uber обяви загуба от 3,03 млрд. долара през 2018 г.

Но като публична компания тя ще трябва да публикува отчети за печалбата си всяко тримесечие и да се справя с искания на акционерите за начертаване на път към постигане на печалба.

Компанията преживя скандали като разкриването на случаи на сексизъм и тормоз и федерално разследване от американското министерство на правосъдието, което доведе до оставката на главния изпълнителен директор Травис Каланик. В крайна сметка Uber назначи Дара Косровшахи за свой ръководител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още