IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber набра 8,1 млрд. долара при IPO-то си

Емисионната цена на акция ще бъде 45 долара - в долния край на ценовия диапазон

08:34 | 10.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Uber Technologies Inc. привлече 8,1 милиарда долара в рамките на първичното си публично предлагане, след като определи цените на акциите близо до дъното на диапазона. Фирмата продаде 180 милиона акции за по 45 долара, се казва в изявление от четвъртък. По-рано Uber бе определил диапазона за емисионната цена от 44 до 50 долара.

При тази стойност на база на оставащите акции компанията се оценява на 75,5 милиарда долара - почти толкова, колкото General Motors и Ford, взети заедно, но малко под оценката от последното  частно финансиране – на стойност от 76 млрд. долара, предава Bloomberg. Пълната стойност, включваща ограничени дялови единици и други акции, може да бъде около 82 милиарда долара.

Uber е приоритизирала подбора на акционерите - особено институционалните инвеститори - които според нея ще задържат акциите за продължителен период от време, твърди източник, запознат с темата. Компанията се надява да избегне бурните първи седмици на търговията при конкурента Lyft Inc., чиито акции се обезцениха под цената от 72 долара при IPO-то в рамките на няколко дни след листването и затвориха с 23% под тази цена в четвъртък.

„Ние разглеждаме консервативното ценообразуване на Uber като интелигентна и предпазлива стратегия, която излиза от обичайното, като тя очевидно се е поучила от нейния малък брат Lyft и от опита, който преживя през последния месец“, каза Дан Айвс, анализатор от Wedbush Securities.

Най-големият конкурент на Uber за кратко потъна под последната си частна стойност от 15,1 млрд. долара в предборсовата търговия в четвъртък, преди да се възстанови до 55,18 долара за акция и оценка от около 15,8 млрд. долара.

Дори и в долния край на ценовия диапазон листването на Uber ще бъде сред 10-те най-големи американски IPO-та на всички времена и най-голямото на американската борса от световния рекорд от 25 млрд. долара на Alibaba Group Holding Ltd., показват данни, събрани от Bloomberg.

Но все пак това е значително понижение спрямо предишните прогнози. През миналата година банкерите, които се опитваха да ръководят офертата, заявиха на Uber, че тя може да бъде оценена на около 120 млрд. долара при IPO.

Това отчасти се дължи на факта, че след като изчака едно десетилетие, преди да стане публичен, най-високо оценяваният стартъп в САЩ ще направи своя пазарен дебют на фона на не толкова идеални условия. Американските акции поевтиняха за четвърти пореден ден в четвъртък, изправяйки индекса S&P 500 пред най-тежката си седмица за годината на фона на увеличените търговски напрежения между САЩ и Китай. Акциите на Uber трябва да започнат да търгуват на Нюйоркската фондова борса в петък под символа UBER.

Тази година, която се очаква да бъде най-натоварената за листвания на американски технологични компании за този век, започна с частично затваряне на правителствените агенции, което доведе и до спиране на дейността на агенцията, която одобрява документите за IPO, за 35 дни. След като представи поверително своята заявка през декември, Uber - заедно с Lyft и редица други стартъпи, остана да изчаква в кулоарите, докато акциите в САЩ се радваха на най-добрия си годишен старт от най-малко едно десетилетие.

Ценообразуването - и последващото представяне в търговията - ще бъдат внимателно наблюдавани от поредицата други технологични компании, които се очаква да станат публични тази година, включително Slack Technologies Inc., Postmates Inc., Peloton Interactive Inc. и Airbnb Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още