IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Промените в богатството на света през последните 10 години

Светът е натрупал частно богатство за 215 трлн. долара през 2017 г., но разпределението не е изглеждало винаги както днес

12:00 | 02.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Светът е натрупал частно богатство за 215 трлн. долара през 2017 г. или с 12% повече спрямо предишната година, посочва се в последния доклад на консултантската компания New World Wealth.

Това включва състоянието, притежавано от населението като цяло, както и това на 15,2 млн. милионери (активи за над 1 млн. долара), 584 хил. мултимилионери (за над 10 млн. долара) и 2 252 милиардери (за над 1 млрд. долара) в света, пише VisualCapitalist.

Образът на глобалното богатство обаче невинаги е изглеждала по този начин – всъщност тo винаги се променя въз основа на представянето на пазарите, движението на лицата с голямо нетно богатство, демографските тенденции и други фактори.

Топ страните, увеличили богатството си

През последното десетилетие – от 2007 до 2017 г., страните, които са увеличили най-много богатството си като процент от общото и в доларово изражение, са:

Не е изненадващо, че много от развиващите се пазари са в този списък.

Виетнам, където е отчетен ръст от 210% на състоянието през последното десетилетие, е развиващ се производствен хъб. Очакванията на New World Wealth са пазарът да се разрасне с още 200% през следващите 10 години, подкрепен от силния растеж на местните сектори за здравеопазване, производство и финансови услуги.

Малката островна държава Мавриций е една от най-успешните истории на Африка, като богатството ѝ се увеличава със 195% през последните 10 години. Благодарение на благоприятните данъчни политики, красивите плажове и сравнително добрите рейтинги богаташите масово се насочват към острова.

Липсващи в топ 10 са две развити страни: Нова Зеландия и Австралия. Интересното е, че тези два пазара увеличават богатството си съответно с 90% и 83% през последното десетилетие, което е изключително забележително за страни, които вече имат стабилно ниво на финансово състояние.

Страни, изгубили част от богатството си

Ето и пазарите, чието общо състояние се свива през последните 10 години в доларово изражение:

Кризата във Венецуела има особено силно влияние върху богатството. Страната, която преди бе най-богатата в Южна Америка, сега губи 48% от финансовото си състояние през последното десетилетие.

Заслужава си да се отбележи и че много страни, чието богатство се свива през този период, са европейски. Причината е финансовата криза от 2008 г., която удари Европа особено силно.

Гърция понася най-тежко удара, като губи 37% от богатството си за периода 2007-2017 г.

(За по-голям вариант натиснете върху картата)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Веск
преди 6 години
За сравнение репарациите изплатени от България по Ньойския договор са оценени на около 1/3 от националното ни богатство тогава. Искам да кажа 30 или 37 процента на минус е голям удар по държавата и народа. Разликата е , че това богатство трябва да се мери по пазарни цени, а спад на акции и имоти лесно правят такъв голям процент според мен. Тежестта на света се мести от Европа и Сев. Америка към Азия и то Югоизточната и част. Мести се цивилизацията. Това е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още