IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Художникът Хубен Черкелов: Банкнотата е символ на доверие

Българският творец рисува картини с изображения на валути и направи нова изложба

19:00 | 05.07.21 г.
Художникът Хубен Черкелов: Банкнотата е символ на доверие

Банкнотата е символ на доверия, като е нужно двама души да се съгласят, че 100 лв. имат такава стойност, иначе са само парче хартия, изтъква в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Бизнес старт", художникът Хубен Черкелов.

„Аз използвам парите като коментар. Моята практика е базирана на практиката на поп артистите, които изобразяват стоки, които са били в полезрението им в производството през 50-60-те години. В момента в Ню Йорк няма производство на нищо, освен на финансови пазари и инструменти. Поради тази причина рисувам нещата, заети от парите“, изтъква художникът.

Черкелов обясни кои банкноти избира да рисува.

"На първо място правя проучване - откъде идва образът, кой го е поставил върху банкнотата. След това правя огромни разпечатки, като ги прехвърлям с топлинен трансфер върху фолио, което бива прехвърляно върху платното с акрилни бои и други техники. Процесът е подобен на този, когато художниците рисуват икони със злато и сребро, както и сериграфията на Анди Уорхол", обясни Черкелов, но напомни, че като съвременен художник техниката му се различава от тази през 60-те години.

Една от картините на художника представлява стара банкнота от 50 френски франка – от едната страна е ликът на Екзюпери, а от другата един стар самолет, като Хубен Черкелов добавя Малкия принц.

„Банкнота е базирана на самата рисунка на Екзюпери на Малкия принц 1994 г., която е сложена на френските пари. Тази банкнота е толкова красива и натоварена със съдържание, че моята цел беше да предам чрез нея изкуството“, коментира творецът.

За друга картина Черкелов е използвал мексиканска банкнота от 500 песос с изображението на Фрида Кало.

„Тя е икона, въпреки че е била инвалид. Мексиканската художничка рисува картини, които са изпълнени с болка и лични преживявания. Живеела в сянката на съпруга си Диего Ривера. Фактът, че са я сложили върху банкнота в Мексико, която се води за много мачистка страна, ми привлече вниманието", обясни друг свой избор Черкелов и каза, че изображенията на банкнотите носят информация за историята на страните.

Каква е връзката между политика, финанси, история и изкуство?  Как се отрази пандемията на художниците в Ню Йорк? Трудно ли се продават дигитално картини? Как Черкелов прогнозира  продажбата на дигитални творби под формата на незаменими токени (NFT)? Печели ли се от инвестиция в изкуството? При кои световни художници има сигурност на вложенията? Кой е най-разпознаваемият български художник в САЩ?

Самостоятелната изложба „Капитал“ на художника Хубен Черкелов ще бъде представена утре от 18:30 ч. в галерия "Vivacom Art Hall" Оборище.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още