IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийски бижутери привличат клиенти с примамливи оферти

Търговци на злато и диаманти се опитват да стимулират търсенето с томболи с награди и отстъпки

11:35 | 25.06.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Joyalukkas Group, търговец на злато и диаманти на дребно в Индия, предлага 12 безплатни коли BWM и два килограма златни кюлчета в томбола, борейки се със слабия сезон за бизнеса. Страната е вторият най-голям купувач на злато в света. Други компании, включително Gitanjali Gems, Rajesh Exports и Kalyan Jewellers, обещават всичко – от отстъпки до възможността за вечеря с боливудски знаменитости, пише Bloomberg. 

Сезонът на мусоните, който започна в началото на този месец, обикновено се счита за слаб период в търсенето на злато. Това се дължи на липсата на фестивали и сватби, което пък заплашва да задълбочи спада в продажбите заради бариерите при вноса, наложени миналата година. През 2013 г. Индия вдигна митата върху входящите пратки на метала три пъти.

„Това е първият път, в който пускаме промоция за цяла Индия и страните от Персийския залив, за да стимулираме търсенето по време на дъждовния сезон“, посочва Джой Алукас, управляващ директор на Joyalukkas.

“През тези месеци има почивки в страните от Персийския залив и мнозина се прибират в домовете си в южната част на Индия“, допълва той.

Специалните предложения на Joyalukkas са валидни до 2-ри август. Възможно е те да увеличат продажбите през мусонния сезон с 10-15%, обясни Алукас. Групата има 47 магазина в Индия, 32 в Близкия изток и по един във Великобритания, Сингапур и Малайзия.

Разпалване на търсенето

Продажбите на Gitanjali Gems спаднаха с 24% до 124,4 млрд. рупии (2,1 млрд. долара) през фискалната година, завършваща на 31 март. Това е първият годишен спад в приходите на компанията от листването ѝ на борсата през 2006 г.

Продажбите на Rajesh Exports се сринаха с 24% до 235,4 млрд. рупии, а това е първият им годишен спад от 2003 г. От своя страна, приходите от продажби на бижута на Titan Co. нараснаха с 6,5% до 86,32 млрд. рупии – най-бавният темп от 2008 г. насам.

Докато мнозина отбелязват спад в продажбите, усилията на премиера Нарендра Моди за съживяване на икономическия растеж могат да имат по-голямо въздействие за разпалване търсенето на бижута, твърди Абхиджет Кунди, анализатор в Antique Stock Broking.

Моди спечели изборите, след като обеща да съживи икономическия растеж. Неговата победа - най-голямата за която и да е отделна партия за последните три десетилетия, помогна на бенчмарка S&P BSE Sensex да достигне най-големия си връх до момента през този месец. От своя страна, чуждестранните инвеститори купиха акции за 10 млрд. долара през 2014 г., а през май вътрешните взаимни фондове привлякоха най-голям приток на средства за последните пет години.

Новото правителство обеща да изгради 100 нови града, да пусне високоскоростни влакове и да предприеме стъпки за охлаждане на инфлацията, докато опростява данъчните и инвестиционните правила.

Gitanjali Gems ще обяви специален план през следващия месец, включващ отстъпки за накити и бижута, заяви председателят на компанията Мехул Чокси. Същевременно мнозина очакват новите правителствени мерки да влязат в сила, което също да помогне за увеличаването на търсенето.

Боливудските звезди

„Очакваме добра година“, заяви Раджеш Мехта, председател на Rajesh Exports, чийто 82 магазина в щата Карнатака са обявили намаления за изработката на орнаменти, за да увеличат продажбите.

От своя страна, милиардерът Калянараман, който е собственик на Kalyan Jewellers предлага на редовните си клиенти възможност да обядват със знаменитости и да гледат как посланикът на марката Айшваря Рай Бачхан снима филм. Kalyan награждава лоялните си клиенти с такива оферти в зависимост от това колко пъти през годината са посетили магазина.

“Този път очакваме търсенето да бъде по-добро, тъй като настроението е позитивно заради смяната на правителство, обясни председателят на компанията. По думите му хората смятат, че правителството ще е добре настроено към пазара на злато. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още