IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

McDonald's избегна дело във Франция, плащайки 1,25 млрд. евро

Френското дъщерно дружество е намалило до минимум печалбата си чрез високи лицензионни такси в Люксембург

22:20 | 16.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американската верига за бързо хранене McDonald's ще плати сумата от 1,25 млрд. евро във Франция, за да избегне разследване за данъчни измами. В четвъртък председателят на Съда в Париж потвърди съответното споразумение между прокуратурата и френското дъщерно дружество на McDonald's, съобщиха от юридическия орган в Париж. По този начин разследванията, провеждани от 2016 г. насам по подозрение в данъчни измами, ще бъдат прекратени.

Френското правосъдие подозира McDonald's, че изкуствено намалява печалбите си във Франция, като плаща лицензионни такси на европейската си компания майка в Люксембург.

В началото на 2016 г. прокуратурата започна предварително разследване, след като представители на синдикатите подадоха жалба срещу френското дъщерно дружество на веригата за бързо хранене заради организирана данъчна измама. Според тогавашната информация става въпрос за годишна сума в размер на 75 млн. евро.

McDonald's е една от няколкото мултинационални компании, които са обект на разследване в Европа за предполагаемо прехвърляне на печалби или избягване на данъци. Американската верига приветства факта, че споразумението е сложило край на данъчното дело, „без да се признава вина". В същото време компанията посочва, че през въпросния период вече е платила данъци в размер на 2,2 млрд. евро.

Франция е една от страните, в които McDonald's се радва на голяма популярност. Според френския уебсайт на компанията в страната има около 1500 ресторанта. Повечето от тези обекти са франчайзи, които плащат лицензионна такса на McDonald's за използването на марката и за редица неща, като системи за данни, декорация на ресторанта и обучение на персонала.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Petar2015
преди 1 година
И там е като в България - плащаш си и не те закачат. Можеш да нарушаваш законите, срещу съответната сума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още