IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полицията в Белгия изкупува частните дронове, за да избегне катастрофи

Нито за вертолетите, нито за дроновете се прилагат полетни планове, което повишава вероятността от сблъсък

11:35 | 14.11.14 г.
Полицията в Белгия изкупува частните дронове, за да избегне катастрофи

Белгийската полиция е взела решение да изкупи всички частни дронове (безпилотни летателни апарати) в страната, използвани основно за фотография, съобщават местните медии.

Мярката се налага заради страха, че тези безпилотни летателни устройства могат да се сблъскат с полицейските вертолети, използвани в преследването на заподозрени престъпници, както и за охраната на най-деликатните международни дипломатически срещи.

Отчита се, че макар използването на дронове в Белгия да е незаконно, броят на тези летящи апарати в небето нараства постоянно.

Дроновете биват използвани на малки височини, където обичайно летят и полицейските вертолети. Нито за вертолетите, нито за дроновете се прилагат полетни планове, което повишава вероятността от сблъсък.

Не се изключва възможността при полет контактът между безпилотното летящо устройство и наземната станция, от което то бива управлявано, да бъде изгубен и така дрон да падне и да рани хора. Не се посочва дали полицията ще използва придобитите дронове в своята работа, но се отбелязва, че досега такива устройства са били в употреба от службите на пожарната и спешната помощ.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още