Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Страхът от Brexit даде тласък на продажбата на швейцарски часовници

Износът за Великобритания е скочил с близо 76 процента до стойност от близо 135 млн. швейцарски франка

Страхът от Brexit даде тласък на продажбата на швейцарски часовници

Снимка: Pixabay

Brexit e дал тласък на производителите на швейцарски часовници, които отчитат скок на поръчките от Великобритания на фона на страховете от нерегулирано излизане на страната от ЕС, информира БТА.

Износът за Великобритания е скочил с близо 76 процента до стойност от близо 135 млн. швейцарски франка (134 млн. долара) през март спрямо същия месец на миналата година, съобщи вчера Федерацията на швейцарските часовникари.

Още по темата

Натрупват се големи запаси, защото не се знае дали ще можем да изнасяме в случай на Brexit без споразумение, посочи Филип Пегораро, ръководител на икономическия департамент на федерацията.

Продажбите за Великобритания се увеличават от януари с приближаване на първоначална дата за излизането на Великобритания от блока – 29 март. Впоследствие разводът на Обединеното кралство от ЕС бе отложено до края на октомври.

Макар Великобритания и Швейцария, която не е членка на ЕС, да имат сключени търговски споразумения, които няма да бъдат засегнати от Brexit, раздялата на Лондон и Брюксел може да доведе до логистични проблеми, уточни Пегораро.

„Продуктите ни трябва да бъдат превозвани с камиони през Франция. Митниците между Франция и Великобритания ще се преминават много по-трудно“ при твърд Brexit, допълни той.

Общо износът на часовници от Швейцария е нараснал с 4,4 процента до 1,7 млрд. франка през март. Великобритания е петият по големина чуждестранен пазар за швейцарски часовници, след Хонконг, САЩ, Китай и Япония, припомня БТА.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Кои са най-високоплатените ръководители на публични компании в САЩ?