IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туит в подкрепа на протестите в Хонконг обтегна отношенията между Китай и NBA

Китайската държавна телевизия и Tencent спират излъчването на предсезонните мачове в азиатската страна

22:38 | 08.10.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Националната баскетболна асоциация влезе в конфликт с Китай, след като комисарят Адам Силвър защити свободата на словото и намекна, че лигата няма да се огъне след възмущението заради туит, свързан с протестите в Хонконг, пише Bloomberg.

Часове след като Китайската държавна телевизия и Tencent Holdings съобщиха, че ще спрат излъчването на предсезонните мачове в страната с 800 милиона почитатели, комисарят Адам Силвър заяви пред репортери във вторник, че NBA няма да казва на хората какво могат и какво не могат да говорят.

„Неизбежно е хората по света, включително от САЩ и Китай, да имат различни гледни точки по различни въпроси“, казва Силвър в отделно комюнике, публикувано преди пресконференцията. „Но NBA няма да се поставя в позиция да регулира какво играчите, служителите и собствениците на отбори казват или ще казват по тези въпроси. Просто не можем да действаме по този начин“, коментира той.

Изказването му поставя NBA в пряка конфронтация с Пекин, който смята всеки намек за подкрепа на продемократичните протести в Хонконг за оспорване на суверенитета на страната. Генералният мениджър на Houston Rockets Дарил Морей предизвика противоречие с туита си в петък, който по-късно беше изтрит, в подкрепа на демонстрантите. Той предизвика гнева на привържениците на комунистическото правителство и застраши връзките на NBA с един от най-обещаващите й пазари.

Силвър отказа да се извини за туита, но заяви, че съжалява за последиците от него. „Не очаквахме да се случи това. Мисля, че е жалко“, заяви той по повод решението на Китай да не излъчва някои от мачовете.

Китайската държавна телевизия съобщи, че ще спре излъчването на предсезонните мачове от NBA и че проучва „сътрудничеството и обмена с NBA“, които включват излъчването на целия сезон. Tencent, която има правата за дигитално излъчване, последва примера на Китайската държавна телевизия няколко часа по-късно.

Конфликтът между Китай и NBA превърна плановете за седмица на силна рекламна кампания на лигата на един от най-големите й пазари в пиар катастрофа.

Звезди и почитатели съобщиха, че ще пропуснат демонстративните мачове тази седмица в Китай, в които трябваше да участват звезди като ЛеБрон Джеймс, а благотворително събитие на NBA в основно училище в Шанхай беше отменено във вторник. Мач между Лос Анджелис Лейкърс и Бруклин Нетс трябва да се състои в Шанхай в четвъртък, а друг мач е насрочен в Шънджън в събота.

Тъй като Китайската държавна телевизия е монополист, NBA не печели толкова пари от правата си за излъчване в Китай, колкото в САЩ, където ожесточеното наддаване между телевизиите тласка цените нагоре.

Но излъчването на мачовете от NBA от Китайската държавна телевизия въведе професионалния баскетбол в страната. Телевизията излъчи първия си мач от NBA през 1987 г., запознавайки милиони китайци със звезди като Меджик Джонсън във време, когато китайската икономика и общество все още са откъснати от външния свят.

Оттогава любовта на Китай към NBA непрекъснато расте. 800 млн. души гледат мачовете на различни платформи всяка година. Tencent плати 1,5 млрд. долара по-рано тази година за дигиталните права върху мачовете от NBA за идните пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 4 години
показателен случай за ежедневието ни ... нещата не отиват на добре !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още