IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ураганите в САЩ подкрепиха продажбите на Wal-Mart

Търговецът на дребно бележи над три поредни години растеж на сравнимите продажби

16:50 | 16.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-големият търговец на дребно в света Wal-Mart отчете по-добри от очакваните продажби за тримесечието в американските си магазини в четвъртък, подкрепен от свързаните с ураганите покупки и по-силните онлайн продажби. След новината акциите на компанията поскъпнаха с 4,4%, предава Ройтерс.

Търговецът на дребно бележи над три поредни години растеж на сравнимите продажби въпреки слабото търсене и трудната среда в търговията на дребно, която удари физическите конкуренти.

Имаме инерция и е окуражаващо да видим, че клиентите реагират на нашите инициативи при физическите магазини и онлайн търговията“, заяви главният изпълнителен директор Дъг МакМилън.

Без еднократните ефекти печалбата на акция възлиза на 1 долар през третото тримесечие до 31 октомври, което задминава средната оценка за 97 цента на анализаторите в анкета на Thomson Reuters.

Сериозните инвестиции на компанията в електронната търговия обаче си имат цена и печалбата спада. Оперативната печалба на Wal-Mart е намаляла с 6,9% до 4,76 млрд. долара. Оперативните маржове са спаднали до 3,8% от 4,4% през същия период в сравнение с миналата година.

Продажбите от магазините в САЩ, отворени преди поне една година, са се увеличили с 2,7%, без да се взимат предвид ценовите колебания. Това е над пазарните очаквания за ръст от 1,7%, посочва Consensus Metrix. Продажбите, свързани с ураганите, които включват силни продажби на хранителни продукти, са допринесли с 30 до 50 пункта към цялостното представяне, заяви компанията.

Онлайн продажбите са скочили с 50% през тримесечието, надвишавайки темпа на растеж в индустрията. През предишното тримесечие обаче те все пак се увеличиха с по-висок процент – 60%. Те са добавили 80 базисни пункта към ръста на сравнимите продажби за третото тримесечие, подкрепени от придобиването на стартъпа в електронната търговия Jet.com за 3,3 млрд. долара.

Wal-Mart повиши и прогнозата си за годишна печалба. Компанията сега очаква печалба на акция между 4,38 и 4,46 долара за фискалната година спрямо предишната прогноза в диапазон 4,30-4,40 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още