IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В магазина на H&M в Стокхолм стари дрехи ще се превръщат в нови за пет часа

Бързата мода е една от основните причини за растящия обем от изхвърляни дрехи в света

18:38 | 11.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul Hanna/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Шведската верига за бърза мода H&M иска да превръща старите дрехи в нови, които могат да се носят отново, в рамките на пет часа, пише CNNBusiness.

Компанията ще започне да предоставя на клиентите си в магазина си в Стокхолм възможността да носят използвани дрехи, които след това ще бъдат превърнати в един от три различни вида дрехи.

След започването на програмата в понеделник клиентите ще могат да носят дрехи, които не искат, те ще бъдат почиствани и поставяни в машина, наречена Loop. Машината ще ги разнищва, превръщайки ги във влакна, които след това ще се използват за създаване на нова дреха.

Това се случва на фона на растящия обем от изхвърляни дрехи в световен мащаб и засилващите се притеснения от приноса на бързата мода за тази тенденция. 

Компанията съобщи, че процесът по рециклирането, при който се обработва повече от една дреха наведнъж, не използва вода и химикали и понякога може да се нуждае от добавянето на „получени по устойчив начин“ суровини, но се надява да направи „този дял възможно най-малък". 

Целият процес отнема около пет часа и е видим за купувачите. Засега те могат да избират превръщането на старите си дрехи в пуловер, бебешко одеяло или шал на цена от 11 до 16 долара.

„Ще се стремим да разширим наличната гама с опознаването на Loop“, съобщава компанията. H&M уточнява, че към момента системата е налична само в Швеция, където се намира централата й. Тя отказва да разкрие какви са бъдещите планове за разширяване на Loop, ако има такива.

Макар че системата Loop може да помогне за увеличаването на информацията за изхвърляните дрехи и рециклирането, засега тя няма мащаба да повлияе значително на генерирания всяка година обем от изхвърляни дрехи.

По данни на Агенцията за защита на околната среда, публикувани на сайта й, 16,9 млн. тона текстилни отпадъци са били генерирани в САЩ през 2017 г., последната за която са налични данни. Степента на рециклиране е само 15,2%, с 2,6 млн. тона рециклирани дрехи.

„Бързата мода има влияние върху тази тенденция, защото много от дрехите не са добре направени или са изработени от синтетични материали, които не могат лесно да се рециклират“, коментира Джаки Кинг, изпълнителен директор на Асоциацията за вторични суровини и рециклиран текстил.

H&M и други вериги за бърза мода като Zara предприемат стъпки за намаляване на текстилните отпадъци.

През 2013 г. H&M създаде глобална програма за събиране на дрехи във всичките си магазини и си постави за цел всички дрехи, които се продават в обектите й, да са изработени от рециклирани или добити по устойчив начин материали до 2030 г. Към момента делът им е 57%, съобщава компанията.

Клиентите могат да оставят използвани дрехи, обувки и аксесоари и в над 1300 магазина на Zara. Миналата година компанията обяви, че всичкият памук, вълна и полиестер, използвани от нея, ще бъде органичен, добит по устойчив начин или рециклиран до 2025 г.

„Един от най-големите двигатели на свръхпотреблението на дрехи са продавачите на бърза мода“, коментира Дебора Дрю, анализатор в глобалната компания за анализи World Resources Institute. „Големи компании като H&M и Zara може да имат наистина голямо, променящо въздействие върху индустрията и потребителите, ако тръгнат по пътя към улесняване на промяната“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още