Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Вилар е най-бързо поскъпващият ски курорт в Алпите

Френският Вал д'Изер е генерирал най-много запитвания от купувачите

Вилар е най-бързо поскъпващият ски курорт в Алпите

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцарският курорт Вилар е отбелязал най-силен годишен ръст на цените на имотите в Алпите от 6% в 12-те месеца до юни 2018 г., сочи индексът Ski Property Index на консултантската компания Knight Frank, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

Благодарение на силните инвестиции в ски инфраструктурата и присъствието на три международни училища търсенето от страна на купувачите в курорта се е засилило през последната година.

Като цяло индексът се е понижил с 0,5% в годината до юни 2018 г., което е по-умерен спад в сравнение с понижението от 1,8% през 2017 г. В 13 от 16-те изследвани курорта цените са останали непроменени или са се повишили на годишна основа. За сравнение, преди три години само пет курорта са регистрирали ръст на цените на имотите.

Но с изключение на Вилар и Вербие швейцарските курорти са регистрирало слабо покачване на цените, тъй като силният швейцарски франк и стриктните регулации на имотния пазар са понижили търсенето.

В Швейцария жилищата, наподобяващи хотел, предлагат алтернативен начин за собствениците да придобият имот и да го отдават под наем, когато не го използват. Тази тенденция става все по-популярна.

Още по темата
В Сейнт Мориц цените са се понижили с 11,1% заради силния франк и дисбаланса между търсенето и предлагането. Търсенето на по-малки имоти се запазва, но наличностите включват предимно по-стари и по-големи вили.

Според индекса френският курорт Вал д’Изер е генерирал най-много запитвания от купувачите в сравнение с останалите алпийски курорти през сезон 2017-2018 г. Вал д’Изер измества Шамони като най-добре представилият се френски курорт от гледна точка на цените на луксозните имоти, които са регистрирали ръст от 3% спрямо 2,3% в Шамони.

Вал д’Изер, който се намира на 1850 метра надморска височина, е един от курортите на най-голяма височина в Алпите и в резултат на това се възползва от по-дълъг сезон. Авторите на доклада отбелязват, че Вал д’Изер, Межев и Куршевел продължават да изграждат бранда си като луксозни курорти с отлично обслужване на клиентите и съоръжения.

С годишен ръст на цените от едва 0,9% Мерибел до голяма степен е достигнал пика си от гледна точка на възможности за ново строителство, така че купувачите обикновено избират да придобият по-стари имоти и да ги ремонтират.

Голяма част от френските курорти са регистрирали спад на цените на луксозните имоти в 12-месечния период, но според авторите на доклада подобряването на икономиката и интересът от по-широк микс от купувачи, включително от Скандинавския полуостров и страните от Бенелюкс, са помогнали за увеличаването на обемите от продажби.

Алпите, където се намират най-старите и най-предизвикателни ски курорти в света, ще продължат да привличат интерес от купувачи от цял свят, прогнозира Knight Frank. „Но въз основа на опита от алпийската ни мрежа външни фактори като световната финансова криза и геополитическото напрежение нямат същото въздействие върху настроенията и обемите от трансакции като при традиционните жилищни пазари“, обясняват авторите на доклада.

Очаква се повишаването на световното богатство на места като Латинска Америка, Близкия изток, Русия и Източна Европа да компенсира някои от предизвикателствата заради нарастващата възраст на любителите на ските в Европа.

Всички погледи са насочени към търсенето от Азия, което може радикално да промени глобалния ски пазар в идните години. Силният ръст на богатството в Азия и нарастващият апетит за пътуване сред хората с най-голямо нетно богатство от континента наред с увеличаването на популярността на зимните спортове може да подкрепят глобалното търсене. Китай си поставя за цел да има 300 млн. любители на зимните спортове преди Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

Но ски пазарът в Алпите не може да разчита само на търсенето от Азия, особено в момент, когато изтичането на капитали в чужбина е ограничавано от китайските власти. Славата на Швейцария като убежище, силната ѝ икономика, валута и сигурност ще продължат да я поставят на първо място в глобалния списък на най-предпочитаните места за намиране на убежище при икономически и политически сътресения, прогнозира Knight Frank.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
БВП? Рим следи за състоянието на икономиката чрез Twitter