IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Hyundai поскъпнаха с най-много от две седмици след силен отчет

От компанията очакват постепенно възстановяване от пандемията и недостига на чипове, но все пак остава несигурността на доставките

11:49 | 25.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Акциите на Hyundai Motor Co. Поскъпнаха с най-много от две седмици насам, след като приходите от дейността ѝ за първото тримесечие се оказаха над очакванията. Те записват ръст от 16% спрямо година по-рано на фона на по-евтиния корейски вон, който компенсира проблемите с веригите на доставка, съобщава Bloomberg.

Книжата приключиха понеделнишката сесия с ръст от 1,11%, като по-рано през деня увеличението бе до 2,5%.

Според отчета оперативната печалба през трите месеца е 1,93 трлн. вона (1,55 млрд. долара) спрямо 1,66 трлн. вона медианна прогноза на анализатори, анкетирани от Bloomberg. Нетната печалба се увеличава със 17% до 1,78 трлн. вона, което е над прогнозата от 1,39 трлн. вона.

Продажбите обаче намаляват с 9,7% за година до 902 945 автомобила, което се дължи основно на недостига на чипове и компоненти, посочиха от Hyundai. Въпреки това приходите се увеличават с 11% до 30 трлн. вона благодарение на силните продажби на SUV-ове и луксозните модели на марката Genesis, намалените бонуси и благоприятните валутни курсове, коментира компанията.

Корейският вон отслабна с 1,9% спрямо щатския долар през първото тримесечие на годината, което направи износа по-евтин. Hyundai продава по-голямата част от автомобилите си в чужбина.

От компанията посочват, че очакват постепенно възстановяване от пандемията и недостига на чипове, но все пак остава несигурността на доставките заради продължаващите блокади в някои градове в Китай и волатилните цени на суровините.

Компанията е събрала екип, който да наблюдава цените на суровините и евентуално да купува директно, заяви вицепрезидентът Зайонг Ко. По думите му търсенето на превозни средства расте на фона на продължаващия недостиг на полупроводници.

Hyundai прекъсна операциите си в Русия, позовавайки се на логистични проблеми с доставките на компоненти. Войната в Украйна изостри проблемите с веригите на доставка за международните производители, които вече бяха силно ударени от коронавирусната пандемия, както и растящите цени на суровините.

Изпълнителният вицепрезидент на компанията Ган-хун Сео съобщи при представянето на данните, че компанията обмисля отлагане на инвестициите си в Русия, тъй като иска да намали разходите си в страната. Той не даде повече подробности, но отбеляза, че несигурността около войната в Украйна остава „висока“.

Hyundai съобщи също, че готви представянето на още задвижвани от батерии коли в световен план, включително моделите Genesis GV60 и GV70 и Ioniq 6.  

Ioniq 5 отговаря за около 30 хил. от 52-те хил. електрически коли, продадени през първото тримесечие, каза още Ко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още