Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Брюксел планира да забрани дизеловите автомобили от 2030 г.

Бензиновите превозни средства се предвижда да бъдат спрени за движение в града от 2035 г.

Брюксел планира да забрани дизеловите автомобили от 2030 г.

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Столицата на Белгия Брюксел планира да забрани дизеловите автомобили от 2030 г. и бензиновите превозни средства от 2035 г. като част от усилията за подобряване на качеството на въздуха и постигане на регионалните климатични цели, предава онлайн изданието Politico.eu.

Зоната с ниски емисии в града, създадена през 2018 г., допринесе за намаляване на емисиите на азотен диоксид и прахови частици от транспорта с 11 процента в региона, се казва в изявление на местната администрация от днес, 25 юни.

"За съжаление, въпреки тези подобрения, по-голямата част от жителите на Брюксел все още живеят в квартали, където замърсяването на въздуха е над препоръчаните от СЗО здравни граници", подчертава се в изявлението, като се допълва, че това се дължи главно на автомобилния транспорт.

В настояването си за забрана, която ще обхваща и скутери и мотоциклети, Брюксел твърди, че следва примера на градове като Амстердам, Париж, Лондон и Осло.

Още по темата

Местните власти планират да въведат и "широкообхватни съпътстващи мерки", включително инвестиции за повече от 1 млрд. евро в обществен транспорт.

„Брюксел инвестира масово в алтернативи на личния автомобил“, заяви министърът на мобилността Елке Ван ден Бранд.

Плановете трябва да бъдат обсъдени с други регионални правителства с цел тя да бъде въведена в закон до края на годината.

Белгия е сред група държави от ЕС, които искат блокът да определи крайна дата за продажбите на замърсяващи превозни средства - нещо, на което по-големите държави производители на автомобили се противопоставят. В момента Комисията изготвя два законодателни акта, които биха могли ефективно да сигнализират за края на двигателя с вътрешно горене.

За да подпомогне преминаването към електрически превозни средства, правителството на Брюксел се стреми  да създаде мрежа от 22 000 обществено достъпни пункта за зареждане до 2035 г.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Мъск: Кризата с чиповете може да бъде решена още през 2022 г.