Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Daimler ще създаде съвместно предприятие с Volvo за горивни клетки за камиони

Volvo ще придобие 50% от предприятието Daimler Truck Fuel Cell срещу приблизително 600 милиона евро

Daimler ще създаде съвместно предприятие с Volvo за горивни клетки за камиони

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Германският концерн Daimler AG съобщи, че възнамерява да създаде съвместно предприятие с шведската компания Volvo Group, насочено към разработване, производство и комерсиализиране на водородни системи за горивни клетки при тежкотоварни превозни средства. 

Още по темата

Планът на двете компании цели да превърне новото предприятие във водещ производител на водородни горивни клетки и по този начин да подкрепят света по пътя му към въглероден неутралитет през 2050 г., съобщава Robotics and Automation.

Volvo ще придобие 50% от предприятието Daimler Truck Fuel Cell срещу приблизително 600 милиона евро. Приключването на сделката се очаква да се осъществи през първата половина на 2021 г.

„И двете компании са напълно ангажирани с Парижкото споразумение за климата за декарбонизиране на автомобилния сектор и други области, както и с изграждането на просперираща съвместна компания, която ще доставя големи количества системи за горивни клетки“, изтъква Мартин Даум, председател на Daimler Truck.

Според Мартин Лунщед, президент и главен изпълнителен директор на Volvo, в бъдеще светът ще бъде захранван от комбинация от електрически превозни средства с батерии и автомобили с горивни клетки, наред с други възобновяеми горива.

Очаква се първите камиони, използващи тази технология, да се появят на пазара след 2025 г.

В същото време Daimler и неговият китайски партньор в бизнеса с търговски превозни средства Beiqi Foton Motor Co Ltd ще инвестират 3,8 млрд. юана (579,21 млн. долара) за производство на тежкотоварни камиони с марка Mercedes Benz в Пекин, съобщава Ройтерс.

Кели Плат, изпълнителният директор на съвместното предприятие, обяви инвестицията, като производството на новите камиони ще започне след две години.

В началото на ноември стана ясно, че двете компании планират да реконструират фабриката на своето съвместно предприятие. Всички камиони на Mercedes-Benz, които в момента се продават в Китай, са вносни и имат значително по-висока цена от камионите на Foton Auman, произведени в завода на предприятието.

През първите 10 месеца на годината съвместното предприятие е продало 111 788 камиона Auman, които използват технологиите на Daimler, което е с 55% повече от същия период на миналата година.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Shell планира да придобие най-големия британски оператор на зарядни станции