IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford вероятно ще се откаже от своя завод в Заарлуис

Компанията планира "алтернативни възможности" за фабриката, включително да я продаде на друг автомобилен производител

22:08 | 22.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ford Motor Co. не планира да замени производството на Focus в завода си за сглобяване на автомобили в Заарлуис, Германия, през 2025 г. Вместо това американската компания ще търси "алтернативни възможности" за фабриката, включително да я продаде на друг автомобилен производител, заяви председателят на Ford of Europe Стюарт Роули, цитиран от Automotive News. 

„Търсим други, алтернативни възможности за производство на превозни средства в Заарлуис, включително продажба на други производители“, заяви Роули в конферентен разговор с журналисти в сряда. "Не планираме друг модел, който да замени Focus в Заарлуис", добави той.

Фабриката в Заарлуис изгуби надпреварата със завода на Ford във Валенсия, Испания, за осигуряване на бъдещи операции за производство на електрически автомобили от следващо поколение.

И Валенсия, и Заарлуис ще се сблъскат със „значително“ съкращаване на работните места, тъй като Ford се насочва към бъдеще само с електромобили, предупреди Роули. „Реалността за индустрията е такава, че производството на електромобили ще изисква по-малко хора“, посочи той.

В момента Ford има 6000 служители във Валенсия и 4600 в Заарлуис. Фабриката на Ford в Кьолн, Германия, не е засегната от намаляването на броя на служителите. Роули не предостави никакви конкретни цифри или времева рамка за намаляването на броя на служителите.

Ford не даде индикация в кой сегмент ще се конкурират електрическите модели, произведени от Валенсия.

В момента заводът произвежда компактния SUV Kuga заедно с големите минивани Galaxy и S-Max.

Заарлуис, който си осигури инвестиция от 600 млн. евро през 2017 г., за да се подготви за производството на настоящия Focus, отдавна е застрашен от затваряне, тъй като Ford се насочва в Европа към производствени обекти с по-ниски разходи. Фабриките, на които ще заложи компанията, включват още съоръжението в Крайова, Румъния, където концернът произвежда малкия SUV Puma, и Коджаели, Турция, където изгражда своята водеща за Европа гама търговски превозни средства.

Производството в Заарлуис е засегнато от недостига на компоненти и от спада в търсенето на компактни хечбек модели като цяло.

Вниманието на Ford в Германия е фокусирано върху завода му в Кьолн, който ще започне изграждането на нов SUV модел, базиран на електрическата платформа MEB на Volkswagen, от 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още