IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Great Wall преговаря с испанските власти за придобиване на завод на Nissan

Други две съоръжения в Барселона може да бъдат поети от производителя на електрически скутери Silence и инженерната компания QEV Technologies

17:36 | 04.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Властите в Испания и Nissan Motor Co. започнаха преговори с китайската Great Wall Motors за евентуално придобиване на завода на японския автомобилен концерн в Барселона, съобщават Electriv и Automobilwoche.

По този начин Great Wall може да установи производство в най-големия от трите автомобилни завода в Барселона.

Като цяло бъдещето на заводите Zona Franca, Montcada i Reixac и Sant Andreu de la Barca е заложено на карта. Въпреки че се водят преговори с Great Wall относно най-големия от трите завода, другите две съоръжения могат да бъдат поети от испанския производител на електрически скутери Silence и инженерната компания QEV Technologies, посочват от Nissan. 

QEV разработва план за изграждане на т. нар. Декарбонизационен хъб „Барселона“ (Barcelona Decarbonisation Hub) за производство на електрически автомобили съвместно с Volta Trucks и Inzile.

През април беше обявено, че Volta Trucks преговаря за придобиването на бившия завод на Nissan, като целта на компанията е да изгражда в него електрическите тежкотоварни превозни средства Volta Zero.

„Сглобяването на Volta Zero в Испания може да представлява интерес за градовете от Южна Европа, за които декарбонизацията на търговските превозни средства става все по-важна“, изтъква Кел Валоен, главен технологичен директор на Volta Trucks.

Все още няма окончателно решение по въпроса за придобиването на съоръжението от някои от компаниите с интерес.

Според Nissan местните власти и регулатори все още не се отхвърлили нито един вариант, като заключението ще бъде направено след завършване на анализ на всички предложения.

Основата за рамката на преговорите трябва да бъде определена този месец.

„Работим сериозно и приятелски в рамките на предвидения срок. Има индустриални проекти и възможности за бъдещето на заводите на Nissan. Ние сме оптимисти“, споделя Раул Бланко, генерален секретар по промишлеността и моторните превозни средства към Министерството на промишлеността, търговията и туризма, цитиран в съобщението на Nissan.

Японският концерн обяви през май 2020 г., като част от цялостното преструктуриране на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi, че ще експлоатира от всички свои европейски съоръжения само завода в Съндърланд, Великобритания. Според плановете последният модел на Nissan трябваше да бъде изграждан в Барселона до края на 2020 г., но по-късно крайният срок беше отложен с една година, с което се предоставя още време на властите да намерят купувач за съоръженията.

По-рано тази година Ройтерс съобщи, че автомобилният завод ще бъде преоборудван в съоръжение за производство на батерии. Този план обаче изглежда не е приоритет в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още