IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda показа двигателя си за Формула 1

Освен с мотора си японците ще помагат на McLaren и с финансиране

10:35 | 03.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Honda</p>

Снимка: Honda

Японският автомобилен концерн Honda показа първата снимка на новия си 1.6-литров турбомотор, който ще дебютира във Формула 1 през 2015 г. на болидите на McLaren. Подробности за агрегата ще бъдат разкрити по време на предстоящата през уикенда Голяма награда на Япония на пистата „Сузука“.

Honda напусна Формула 1 през 2008 г. заради финансовата криза. Преди това японците участваха не само като доставчик на двигатели, но имаха и собствен отбор в шампионата. През май 2013 г. стана ясно, че компанията обмисля завръщане в първенството като партньор на отбора на McLaren.

Именно с този тим японците си сътрудничиха през периода 1988-1992 г., като пилотите по това време - Айртон Сена и Ален Прост, спечелиха 4 индивидуални титли и 4 при конструкторите. Сега McLaren използва двигатели на Mercedes-Benz.

Очаква се Honda да инвестира в развитието на тима от Уокинг по 100 млн. евро на година. В тази сума влиза доставката на двигатели, половината от заплатите на двамата пилоти, както и 50 млн. евро като спонсорски договор.

В момента пилоти на McLaren са световният шампион от 2009 г. Дженсън Бътън (Вбр) и датчанинът Кевин Магнусен. Двамата обаче нямат договори за следващата година. Според редица медии в Honda правят всичко възможно за привличането на звездата на Ferrari Фернандо Алонсо, като са готови да платят и неустойката по контракта му с италианците, който изтича след 2 години.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още