Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Износът на е-коли от ЕС ускорява над 2 пъти ръста си през 2019 г.

Основните дестинации за продажбата на електрически автомобили от ЕС са Великобритания, Норвегия и САЩ, според данни на Евростат

Износът на е-коли от ЕС ускорява над 2 пъти ръста си през 2019 г.

Снимка: архив Ройтерс

През 2019 г. Европейският съюз (ЕС) е изнесъл електрически и хибридни (с бензинов и електрически двигател) автомобили за 8,2 млрд. евро, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Вносът на електрически и хибридни автомобили в ЕС за миналата година достига 7,1 млрд. евро, т.е. ЕС е формирал търговски излишък от 1,1 млрд. евро по това перо.

Като цяло през 2019 г. търговията с електрически и хибридни автомобили е доминирана от електрическите коли, сочат още данните. Стойността им представлява 69% от стойността на вноса в ЕС и 56% от стойността на износа на блока.

През 2019 г. износът на електрически и хибридни автомобили в ЕС ускорява ръста си повече от два пъти до 54% в сравнение с 2018 г., когато беше отчетено годишно увеличение от24%.

Същевременно вносът нараства над три пъти между 2018 и 2019 г., отчита още Евростат.

През първите месеци на 2020 г. износът на електрически и хибридни автомобили нараства в сравнение с предходната година (2,9 млрд. евро през януари-април 2020 г., 2,5 млрд. евро през януари-април 2019 г.).

През април износът се срива до 300 млн. евро заради последиците от пандемията.

Вносът за първите четири месеца на годината се увеличава до 3,1 млрд. евро от 1,8 млрд. евро година по-рано, като също се отбелязва срив през април заради икономическите блокади.

Основните дестинации за износ на електрически и хибридни автомобили от ЕС са Великобритания (26% от износа по стойност), Норвегия (22%) и САЩ (19%).

Вносът в ЕС идва предимно от САЩ (43% от вноса по стойност), Южна Корея (23%) и Великобритания (17%).

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Shell планира да придобие най-големия британски оператор на зарядни станции