IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JLR се фокусира върху най-рентабилните модели, докато трае кризата с чиповете

Компанията също така планира да промени спецификациите на някои свои превозни средства, тъй като проблемите с доставките се очаква да продължат и през 2022 г.

22:47 | 13.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Британският автомобилен концерн Jaguar Land Rover (JLR) ще пренасочи производството си към модели с висок марж, тъй като недостигът на чипове продължава да помрачава индустрията, съобщава Automotive News Europe.

Компанията също така планира да промени спецификациите на някои свои превозни средства, тъй като проблемите с доставките се очаква да продължат и през 2022 г.

JLR очаква да достави с 50% по-малко автомобили на дилърите за периода юли-септември, предупреждава главният финансов директор на концерна Ейдриън Мардел. 

„Ще направим всичко възможно, за да смекчим въздействието, включително като приоритизираме производството на превозни средства с по-висок марж, както и като направим промени в производствените спецификации, когато е възможно“, посочва Мардел.

Първоначално компанията е очаквала да достави 115 хил. автомобила на дилърите по целия свят през второто тримесечие, но в крайна сметка броят намалява с 30 хил. заради недостига на чипове. Според Мардел въздействието на кризата ще се засили през третото тримесечие, като може да изтрие до около 60 хил. автомобила от очакваните 125 000 доставки.

Недостигът на чипове е предизвикан и поддържан от фактори като скока в търсенето на потребителска електроника, неочаквано бързото възстановяване на автомобилната индустрия от миналогодишните прекъсвания в производството и рязкото застудяване в южните американски щати.

Много автомобилни концерни свиват производството или се насочват към модели с по-висок марж, подобно на JLR.

Мардел смята, че компанията му ще се съсредоточи върху изграждането на „най-рентабилните модели“, докато ситуацията с чиповете се подобри. Автомобилният производител, собственост на индийската Tata, тества чипове от алтернативни доставчици, като в същото време променя и спецификациите на някои модели.

Според данни на JLR, представени пред инвеститорите, поръчките на нови автомобили доближават 110 000 броя, от тях 29 059 броя са на Land Rover Defender. Производството на SUV модела обаче е спряно в Словакия заради дефицита на компоненти.

Мардел изтъква, че недостигът на полупроводници ще изгуби част от своята тежест някъде през втората половина на годината, тъй като производството на чипове се възобновява в засегнатата от пожар фабрика на японския концерн Renesas.

Според него ефектите от дефицита върху операциите на JLR ще се запазят и през 2022 г.

В доклад на IHS Markit по-рано тази седмица се посочва, че глобалното производство на автомобили през третото тримесечие се очаква да намалее с 684 хил. превозни средства в резултат на недостига. IHS заяви, че загубата през второто тримесечие достига 2,59 милиона автомобила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още