IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan търси от Карлос Гон 95 млн. долара в нов съдебен иск в Япония

Бившият председател на Nissan е бил представен от свои адвокати в съда в Йокохама

15:22 | 13.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hasan Shaaban/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg

Правните проблеми на изгонения от ръководството на японския автомобилен концерн Nissan Motor Co Карлос Гон се задълбочават с началото на гражданско съдебно дело в Йокохама, Япония, в което производителят търси обезщетение в размер на 10 млрд. йени (95 млн. долара), съобщава Ройтерс.

„Инициираните днес правни действия са част от политиката на Nissan да държи Гон отговорен за вредите и финансовите загуби, понесени от компанията поради (неговото) неправомерно поведение“, се казва в изявление на Nissan. 

Гон, който управляваше и френския производител Renault SA, успя да избяга от Япония в Ливан, преди да бъде съден в островната страна. Той отрича да е извършил подобни нарушения.

Прокурорите, които арестуваха Гон преди две години, го обвиниха, че е укрил 9,3 млрд. йени (88,6 млн. долара) под формата на обезщетение, увеличавайки състоянието си за сметка на Nissan чрез плащания от по 5 милиона долара към автокъща в Близкия изток и прехвърляйки временно личните си финансови загуби върху автомобилния производител.

„Гражданският иск на Nissan е продължение на изключително неразумното вътрешно разследване с лоши намерения на част от ръководството на Nissan и неразумните арести и обвинения от страна на прокурорите“, изтъква Гон в изявление по имейл.

Гон, който обяви, че е отстранен от Nissan, за да се осуети сливане с Renault, която вече притежава 43% от японския автомобилен производител, е бил представляван в съда в Йокохама от адвокати.

Гражданското производство започна в хода на съдебното дело срещу бившия член на Съвета на директорите в Nissan Грег Кели, който е обвинен, че е помогнал на Гон да прикрие измамата.

Кели, който живее в Япония след пускането му под гаранция преди почти две години, също отрича да е извършил всякакви нарушения. Ако бъде признат за виновен, Кели може да получи до 10 години затвор и глоба в размер на 10 млн. йени.

Nissan се оттегли от плана за разширяване на бизнеса, предприет при управлението на Гон. В четвъртък концернът намали прогнозата си за целогодишна оперативна загуба, позовавайки се на възстановеното търсене в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още