Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Продуктовата такса за стари коли се увеличава

Управляващите промениха нормативни актове за управление на отпадъците

Продуктовата такса за стари коли се увеличава

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Намалява се размерът на продуктовата такса за нови автомобили с двигатели с вътрешно горене с 10% и се запазва досегашният размер на таксата за автомобили на възраст до 5 години.

За по-дълго употребявани автомобили продуктовата такса се увеличава с 12-13%. Това реши днес кабинетът с приемането на изменения в нормативни актове за управлението на отпадъците, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

В съобщението се казва, че, за да бъде стимулирана употребата на автомобили с по-ниски нива на замърсяване, екоминистерството променя наредбата за заплащане на продуктова такса.

Пак там се предвижда за хибридните автомобили таксата за новите да намалее с около 20%, а за по-дълго употребяваните да се увеличи с 12%. 

Още по темата

Отпада заплащането на продуктова такса за електромобили до края на 2021 г.

С промени в Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки се увеличава реално обхванатото население в системите за разделно събиране. Увеличава се броят на разположените съдове за населени места с под 50 хил. жители средно с 15%, от 50 хил. до 100 хил. жители с 9% и над 100 хил. жители - с около 7%. Дава се приоритет на определени методи на рециклиране.

С цел рециклиране на излезлите от употреба моторни превозни средства за превоз на повече от 8 пътници и за превоз на товари над 3,5 т (М2, МЗ, N2 и N3) се въвежда разширена отговорност на производителя за тези категории. Поставят се високи цели: за оползотворяване 96% и за рециклиране 94%.

Очакваният резултат е да не се изхвърлят опасни вещества, да не се горят и третират нерегламентирано компоненти и части от автомобили, което е свързано с особено висок риск за здравето и околната среда и противоречи на принципите за кръгова икономика.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Руснаците ще останат без евтини автомобили