IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството в новия завод на Tesla в Китай ще бъде ключово за отчета на концерна

Дали компанията може да започне масово производство в достатъчно кратки срокове, за да постигне поставените цели, е въпросът, на който инвеститорите ще искат отговор

15:53 | 23.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През последните няколко седмици американският производител на електрически превозни средства Tesla Inc извършва пробно производство в новия си завод в Китай на стойност 2 млрд. долара. Концернът предвижда първите готови автомобили да бъдат продадени на негови служители, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати с темата.

Дали компанията на милиардера Илон Мъск може да започне масово производство в достатъчно кратки срокове, за да постигне поставените цели, е въпросът, на който инвеститорите ще искат отговор, когато Tesla обяви резултатите за третото тримесечие в сряда. 

Tesla е подложена на сериозен натиск във връзка с увеличаването на производството в световен мащаб, а производственият график на завода в Шанхай е от решаващо значение, ако концернът иска да достигне амбициозната си цел за годишна производствена норма от 500 000 автомобила до края на годината.

Миналата седмица Tesla получи сертификата, от който се нуждаеше, за да започне да произвежда автомобили в Китай – най-големият автомобилен пазар в света. Но анализаторите твърдят, че несигурността около работната сила и доставчиците създава сериозни затруднения преди старта на масовото производство.

„Има някои неща, които просто се нуждаят от време, за да бъдат завършени, като квалифицирането на нови производствени процеси, нов доставчик на батерии, получаване на оборудване, както и настройване на оборудването на всички доставчици. Всички части, които трябва да бъдат внесени, трябва да преминат през митницата, което също може да води до забавяне “, споделя Ту Ли, анализатор към китайската Sino Auto Insights.

Освен това Tesla е в процес на получаване на друг ключов сертификат, необходим за продажба на автомобили, произведени в Китай, заявиха от концерна пред местни медии, въпреки че не е ясно кога правителството ще  даде разрешение за продажба.

През април компанията обяви, че си е поставила за цел да произвежда поне 1000 броя на седмица от Model 3 в своята нова фабрика до края на тази година.

Анализаторите обаче се съмняват, че Tesla ще успее, като се имат предвид колебанията в нейното производство.

Закъсненията и проблемите с качеството помрачиха пазарния дебют на моделите на Tesla Model S и Model X.

На компанията ѝ бяга нужни допълнителни шест месеца в сравнение с първоначалната прогноза, за да постигне производствената цел за 5000 броя Model 3 седмично, постигайки този темп около година след началото на производството на този електромобил.

Наскоро концернът закупи Maxwell Technologies, чиято технология може да помогне на производителя на автомобили да произвежда батерии, които издържат по-дълго време в рамките на един пробег.

Китай от своя страна помага на Tesla да се ускорят процесите около завода в Шанхай, което отразява по-широката промяна в гледната точка на Пекин по отношение на китайския автомобилен пазар и неговото отваряне към чуждестранните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още