IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault ще разгледа офертата на Fiat Chrysler

Управителният съвет реши да проучи с интерес възможността за едно такова бизнес обединение, заявиха от Renault

14:34 | 27.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френският автомобилостроител Renault прояви интерес към проекта на италианско-американския Фиат Крайслер (Fiat Chrysler) за създаване на третата по големина в света група в автомобилния сектор чрез сливане на двете компании.

След внимателен преглед на условията по приятелското предложение управителният съвет реши да проучи с интерес възможността за едно такова бизнес обединение, засилвайки производствените позиции групата Renault и създавайки допълнителна стойност за Съюза (с Nissan и Mitsubishi), посочиха от Renault в изявление, цитирано от БТА.

„Допълнително съобщение ще бъде направено, когато му дойде времето, за бъде информиран пазарът за резултатите от тези преговори, в съответствие с приложимите закони и регулации", се допълва в изявлението.

Офертата, представена днес от Fiat Chrysler, бе приветствана от пазарите и двете правителства. Италианският вицепремиер Матео Салвини, ръководител на партия „Лигата“, която извоюва голяма победа на изборите на Европарламента, заяви в понеделник, че евентуално сливане между Fiat Chrysler и Renault би било „брилянтна операция“, предаде АФП.

„Ако Fiat расте, то това е добра новина. Мисля, че става дума за блестяща операция, която защитава работните места в страната ни и води до раждането на европейски автомобилен гигант“, заяви Салвини на пресконференция.

Според предложението, отправено от Fiat Chrysler към Renault, новата компания ще бъде 50 процента собственост на акционерите на италианско-американския автомобилопроизводител и 50 процента на акционерите на френския, обясни Fiat Chrysler в комюнике.

Управителният съвет на Renault се събра тази сутрин в Булон Биянкур, край Париж, за да реши дали да проучи офертата или да откаже на Fiat Chrysler. Информиран източник уточни, че днес не се очаква решение за самото сливане. По думите му това ще отнеме дни, дори седмици.

Още снощи стана известно, че двете компании се готвят да обявят днес проект за сливане, който може да развълнува целия сектор.

„Renault и Fiat Chrysler обсъждат обединяване на капиталите и се готвят да направят съобщение утре сутрин“, потвърди снощи втори източник.

Според трети източник предстоящото съобщение ще бъде резултат от преговори, започнали още при управлението на Карлос Гон, бившия емблематичен директор на френския автомобилостроител, разследван в Япония за финансови злоупотреби.

Fiat Chrysler подчертава в офертата си, че със сливането ще бъде създаден третият по големина в света производител на автомобили с годишни продажби от 8,7 милиона превозни средства и „силно присъствие в ключови региони и сегменти“.

Заедно с партньорите Nissan и Mitsubishi ще бъде създадена група с продажби на близо 16 милиона коли, изпреварвайки Volkswagen с 10,6 милиона и Toyota с 10,59, уточни АФП.

Френската държава притежава 15 процента от Renault и представител на властите заяви по-рано, че правителството ще се съгласи на съюз с Fiat Chrysler, само ако бъдат защитени работните места и националните интереси на Франция.

Fiat Chrysler гарантира, че сливането няма да доведе до затваряне на производствени единици и съобщи за ефект от синерията, възлизащ на над 5 милиарда евро годишно.

Вторият по големина синдикат в Renault - Общата конфедерация на труда (CGT) - настоя държавата да запази „блокиращо малцинство“, в случай че сливането стане факт, опасявайки се от „нови закривания на работни места“, припомня още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
THE TRADER
преди 4 години
**** = б.о.к.л.у.ц.и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
THE TRADER
преди 4 години
И когато се слеят, да отправят оферта към Пежо и Ситроен и да се съберат всички *** на едно място!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още