IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще съкращава ли Daimler работни места след отделянето на бизнеса с камиони?

Според ръководителя на компанията планът не е свързан с намаляване на разходи и работни места

17:41 | 07.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Макар че планът на Daimler за разделяне на бизнеса с камиони от този с автомобилите въодушеви инвеститорите тази седмица, производителят на Mercedes-Benz е подготвен и че еуфорията няма да достигне до заводите, пише Bloomberg.

Малко след като Daimler обяви, че ще отдели подразделението си за пътнически автомобили и ще листне компанията отделно, мениджъри в най-големия завод за камиони в света в германския град Вьорт и в други обекти получили по имейл отговори на въпроси, които вероятно ще им бъдат зададени от служителите, съобщава запознат източник.

Ключовите точки били съсредоточени около сигурността на работните места, съкращаването на разходи и други потенциални спънки, казват хората, пожелали да не бъдат разкривани, тъй като въпросите са от вътрешен характер.

Изпратената до мениджърите презентация, която Daimler е отказала да коментира, отразява риска, че разделянето на операциите на компанията ще бъде моментът на истината за слабостите на Daimler. Макар че бизнесът няма конкуренция от гледна точка на мащаб с продажби от близо 500 хил. пътнически автомобила на година преди пандемията, маржовете на печалбата са незначителни в сравнение с най-близкия конкурент Volvo и по-специализирани компании като Paccar.

Отворени въпроси

Синдикални лидери опитаха да успокоят опасенията на служителите, изразявайки подкрепата си за разделянето.
„По този начин може да има допълнителни инвестиции, за да бъдат компанията и работните места готови за бъдещето“, коментира пред вестник Stuttgarter Zeitung Роман Зицелсбергер, представител на профсъюза IG Metall, който представлява служителите в Надзорния съвет на Daimler. Той обаче призна, че има много отворени въпроси, които трябва да бъдат изяснени през идните месеци.

Daimler ще запази достатъчно голям дял, за да предостави защита на подразделението си, което ще оперира независимо, коментира главният изпълнителен директор Ола Калениус в интервю за Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung,без да уточнява размера на дела. Той допълни, че разделянето няма да означава допълнителни разходи или съкращаване на работни места отвъд вече обявените. Подразделението за камиони вероятно ще стане кандидат за участник в германския бенчмарк DAX, допълни Калениус пред изданието.

Вицепрезидентът на Daimler Михаел Брехт заяви в същото интервю, че служителите искат компанията-майка да запази блокиращо малцинство в подразделението за камиони, което обичайно означава 25% плюс една акция. Той допълни, че трансформацията на индустрията може да направи 40% от работните места в компанията излишни през идните десет години, въпреки че за момента „крайни съкращения не са на масата“, изтъкна Брехт в отделно интервю за Handelsblatt.

Daimler Truck разчита силно на печалби от подразделението си Freightliner в Северна Америка. Множество усилия за преструктуриране на европейските му операции не успяха до момента да повишат значително печалбите.

В рамките на плана за разделяне бизнесът с камиони ще получи 1,5 млрд. евро за нови проекти. Част от парите вероятно ще трябва да бъдат насочени за подпомагане на операциите на компанията с автобуси, които бяха засегнати от коронавируса.

„Пандемията от COVID-19 имаше сеизмично въздействие върху глобалния пазар на автобуси. Индустрията не само беше една от първите засегнати, но също така пострада повече от останалите и вероятно ще бъде една от последните, които ще се възстановят“, коментираха анализатори от LMC Automotive в доклад.

Ясен потенциал

Макар че Daimler Truck е в трудна позиция, компанията има потенциал да води от гледна точка на рентабилност, казва Роман Матисек, консултант в компанията Arthur D.

„За да се случи това, те трябва да се съсредоточат както върху продуктови, така и върху оперативни въпроси и да изведат на преден план развитието на технологии на бъдещето, които създават истинска стойност за флотилиите от камиони“, допълва той.

Не е ясно дали двамата основни китайски инвеститори в Daimler ще покажат подкрепата си за стратегията, като запазят акциите в подразделението за камиони, които ще получат чрез разделянето. Те може да се откажат от акциите и да се съсредоточат върху автомобилите Mercedes.

Zhejiang Geely Holding Group вече е вторият о големина акционер във Volvo, а съвместното дружество за камиони на Daimler и BAIC Motor, Beiqi Foton, не е толкова успешно, колкото местните дружества, които произвеждат автомобили Mercedes.

Но като цяло в мненията за плана за отделяне на колите Mercedes от най-големия производител на камиони в света, преобладават хвалебствията.

„Това е голямо историческо събитие за компанията. Ще видим значителен ръст от този момент нататък“, коментира анализаторът от Sanford C. Bernstein Арнд Елингхорст във видео съобщение до клиенти в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още