IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: General Motors да се оттегли от Китай!

Американският президент разкритикува остро решението на компанията да затвори няколко завода в Северна Америка

13:45 | 27.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп критикува закриването на работни места от страна на автомобилната компания General Motors. В интервю за Wall Street Journal той призова концерна да прекрати производството на автомобили в Китай. GM трябвало да предпочете да произвежда своите автомобили в САЩ, твърди държавният глава.

Както стана ясно в понеделник, производителят планира да затвори няколко завода в рамките  на преобразуването си към производител на електрически автомобили и значително да намали персонала си в Северна Америка. Причината за това е рязък спад в търсенето на лимузини в САЩ и нарастващите разходи.

Пред репортерите Тръмп каза, че не е доволен от решението на General Motors да закрие производственото си съоръжение в Лондстаун, щата Охайо. Той е заявил това лично на изпълнителния директор на GM Мери Бара. Бара го е уверила, че мярката няма нищо общо с наскоро наложените защитни мита. Решението се дължало на слаби продажби. Затова Тръмп я посъветвал да представи на пазара кола, която да се продава добре.

По-рано в понеделник GM обяви сериозно съкращаване на работните места в Северна Америка. Мярката е част от по-голяма програма за икономии, която трябва да подготви групата за бъдещето и която предвижда драстично намаление на разходите. Председателят на GM Бара оправда стъпката с необходимостта от адаптиране към променящите се пазарни условия. Общата цел е „позициониране на компанията за дългосрочен успех", заяви тя в съобщение за пресата.

GM иска да прекрати производството на слабо продаващи се модели и да се фокусира повече върху иновативни области като електромобилите и автономните автомобили. За това, според Бара, е необходимо радикално преструктуриране на компанията. В САЩ и Канада до края на 2019 г. могат да бъдат затворени пет производствени фабрики, като около 6000 работници ще загубят работните си места. В допълнение компанията ще преустанови производство в два международни завода.

Броят на служителите в Северна Америка ще бъде намален с общо около 15%. Една четвърт от тях са ръководни длъжности, което трябва да опрости вземането на решения. Съкращенията може да засегнат между 10 000 и 15 000 служители, пишат американските медии. С мерките GM иска да свие разходите до 2020 г. с приблизително 4,5 милиарда долара. Първо обаче ще възникнат еднократни разходи за до 3,8 млрд. долара.

Борсовите участници приеха добре новините, книжата реагираха със скок от 5,7 на сто. Всъщност напоследък бизнесът на GM се развива добре – през лятното тримесечие приходите скочиха с 6,4 на сто, нетната печалба бе изненадващо висока - 2,5 млрд. долара.

За американския президент Тръмп обявените съкращения са голяма неприятност - в края на краищата той обеща да помогне на американската индустрия да направи голямо завръщане у дома и да създаде повече работни места от всякога. Търговските спорове, започнати в рамките на политиката „Америка на първо място", обаче досега имат и значителни отрицателни последици за американските автомобилни производители, като GM и Ford. Така например компаниите следва да се справят с увеличените материални разходи заради наказателните мита на редица суровини, като стоманата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Bat Sande
преди 5 години
Най-висша форма на демокрация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още