IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber планира да продаде акции за 10 млрд. долара в рамките на IPO-то си

Uber се стреми към пазарна стойност между 90 и 100 милиарда долара

14:50 | 10.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Компанията за споделено пътуване Uber Technologies е решил да продаде акции за около 10 милиарда долара при първичното си публично предлагане (IPO), като ще направи публична регистрацията на предлагането утре, съобщиха пред Ройтерс източници, запознати с въпроса.

IPO с този размер означава, че то ще бъде едно от най-големите на технологични компании въобще и най-голямото от излизането на борсата на китайския гигант в онлайн търговията Alibaba Group Holding Ltd през 2014 година, посочва БТА.

Uber се стреми към пазарна стойност между 90 и 100 милиарда долара след не особено успешното представяне на първичното публично предлагане на по-малкия си конкурент Lyft в края на миналия месец.

Инвестиционните банкери по-рано бяха на мнение, че Uber може да достигне стойност от 120 милиарда долара.

Uber планира да направи регистрацията на своето IPO в Комисията за ценни книжа и фондови борси публична утре, а кампанията за привличане на инвеститори ще започне през седмицата от 29 април, като така оценката на публичното предлагане и излизането на борсата в Ню Йорк може да се случи в началото на май, казаха още източниците.

Те обаче предупредиха, че плановете все още могат да бъдат променени.

По-рано тази седмица старши мениджърът на стартъпа Ракел Уртасун коментира в рамките на събитието Reuters Newsmaker в Ню Йорк, че ще мине известно време преди една от най-големите инвестиции на компанията - автомобилите със самостоятелно управление - да е готова за широкомащабно разгръщане.

„Автомобилите със самостоятелно управление ще влязат в живота ни. Въпросът кога ще стане това все още не е ясен“, каза Уртасун. „Ще отнеме много време, за да имаме този процес в мащаб", допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още