IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen може да листне своя бизнес за електромобилни батерии до 2024 г.

Концернът се придържа към плана за IPO на Porsche през четвъртото тримесечие, заяви главният финансов директор на групата Арно Антлиц

16:57 | 22.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният финансов директор на Volkswagen Group Арно Антлиц. <em>Снимка:&nbsp;Ben Kilb/Bloomberg</em></p>
<div>
	&nbsp;</div>

Главният финансов директор на Volkswagen Group Арно Антлиц. Снимка: Ben Kilb/Bloomberg

 

Volkswagen AG е готова да листне до 2024 г. своето звено за електромобили батерии и се придържа към плана си за листване чрез първично публично предлагане (IPO) на своята марка премиум автомобили Porsche по-късно тази година, тъй като най-големият производител на автомобили в Европа се стреми да финансира трансформацията си към електрическа мобилност, пише Bloomberg.

VW продължава с ангажимента си за IPO на марката през четвъртото тримесечие, тъй като звеното е доказало, че е устойчиво спрямо пазарните сътресения, включително на продължаващите смущения във веригите на доставка, заяви главният финансов директор на групата Арно Антлиц в кулоарите на събитието „Бъдещето на финансите“, провеждано във Франкфурт.

„Все още има капитал и има много скептицизъм относно инвестирането на този капитал в технологични компании, в нови начинания“, казва той. Porsche, от друга страна, „е много солидна“, добавя той. 

VW е оптимистично настроен за листването, въпреки че IPO-тата в световен мащаб се забавиха, тъй като нестабилността на пазара, подхранвана от войната в Украйна, покачващите се лихвени проценти и инфлацията оказват влияние върху апетита за риск. ABB Ltd. в понеделник обяви, че отлага листването на своя бизнес за зарядна инфраструктура за електромобили на стойност $750 млн. долара, докато пазарът се подобри.

Листването на Porsche се очаква да бъде едно от най-големите IPO-та в Германия и може да оцени бизнеса на около 90 млрд. евро, съобщи Bloomberg през март, цитирайки източници, запознати с въпроса.

VW инвестира смело в разработването и производството на електромобили, за да настигне лидера в индустрията Tesla Inc. В Европа компанията планира да изгради 240 гигаватчаса капацитет за производство на клетки в шест фабрики, отчасти чрез партньорства.

Групата остава отворена за IPO на своето звено за производство на батерии, след като го финансира вътрешно и е поканила стратегически партньори, посочва Антлиц, добавяйки, че бизнесът е създаден така, че да улесни потенциалното листване през следващата година или през 2024 г.

„Всичко е подготвено за разрастването, но и за финансирането на разрастването“, подчерта финансовият директор.

По-рано в сряда Херберт Дийс, главен изпълнителен директор на VW, предупреди, че процесът по загърбване на руската енергия не се случва достатъчно бързо, за да предпази германския автомобилен производител от внезапно спиране на доставките на природен газ.

VW ще разчита на способността си да управлява своите енергийни централи с въглища вместо с газ, поради зависимостта на Германия от руския внос, каза Дийс в кулоарите на икономическия форум в Доха, Катар.

Въпреки че е постигнат напредък в доставките на втечнен природен газ (LNG) от САЩ и други страни, изграждането на необходимата инфраструктура ще отнеме време, добавя германецът.

„Вероятно този процес не се случва достатъчно бързо“, за да се справи с голямо смущение, посочи Дийс в интервю за Bloomberg Television. „В дългосрочен план съм сигурен, че ще извоюваме независимост спрямо руския газ“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още