Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Volkswagen преговаря с корейци за производството на батерии

Южнокорейската нефтохимическа компания SK Innovation планира да създаде две съвместни предприятия с германския концерн

Volkswagen преговаря с корейци за производството на батерии

Снимка: Ройтерс

Южнокорейската нефтохимическа компания SK Innovation Co Ltd води преговори за създаване на отделни съвместни предприятия за производство на батерии за електромобили съвместно с германския концерн Volkswagen AG и китайски партньори, съобщава Ройтерс. 

Още по темата

Базираното в Сеул дружество агресивно разширява своето участие на пазара на електрически превозни средства, потвърждавайки разговорите с VW пред медиите.

SK Innovation заяви, че двете компании обсъждат изграждането на съвместен завод, като отделно от това дружеството предвижда изграждане на производствен център в Китай с неразкрити местни партньори.

Основна причина за тези планове се явява бързото разрастване на пазара на батерии за електромобили, предизвикано от ръста при търсенето, което изисква и увеличаване на зарядния капацитет на самите батерии. Автомобилните компании се насочват към електрическите превозни средства заради по-строгите регулации в световен мащаб, свързани с ограничаването на емисиите вредни газове и борбата с климатичните промени.

SK Innovation, най-голямата петролна рафинерия в Южна Корея, е един от последните участници, присъединили се към пазара на батерии, където лидери са LG Chem Ltd, Samsung SDI Co Ltd и японската Panasonic Corp.

От старта на масовото производство на батерии през 2012 г., към основните клиенти на тези компании са се присъединили германските Daimler AG и VW.

“В сравнение с конкурентите, от миналата година успяхме да достигнем или да надминем нивото на инвестициите в тази област“, споделя президентът на SK Innovation Ис Йон.

SK Group, третият по големина конгломерат в Южна Корея, се е фокусирал сериозно върху батериите за електромобили, тъй като търсенето на продуктите на звеното за производство на микропроцесори SK Hynix Inc отбелязва забавяне.

До 2022 г. SK Innovation планира да инвестира 4,51 трлн. вона (3,95 млрд. долара) за увеличаване на капацитета на батериите. През март компанията постави основните на завод за 1,7 млрд. долара в САЩ, който ще снабдява VW с клетки за литиево-йонни батерии. Също така дружеството строи два производствени центъра в Унгария.

„Нашата стратегия е да поддържаме технологичния напредък чрез нашите отношения с ключови клиенти“, споделя Йон, добавяйки, че „нищо не е решено“ по отношение на съвместното предприятие с VW.

Въпросното предприятие ще бъде първото, в което германският концерн ще инвестира съвместно с друга компания в производството на батерии, подобно на сътрудничеството между Panasonic и американския производител на електромобили, лидер в тази сфера, Tesla Inc, смятат анализатори.

„Обмисляме инвестиция в производството на батерии, за да подсилим нашата експанзия на пазара на електромобили и да изградим необходимото ноу-хау“, посочват от VW.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Audi A8 се сдоби с "умно" окачване