IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW обмисля продажбата на MAN Energy Solutions

Производителят на турбокомпресори за нефтената и газовата промишленост и на големи дизелови двигатели за кораби се оценява на 3 млрд. евро

21:18 | 06.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: MAN SE</em></p>

Снимка: MAN SE

Германският автомобилен концерн Volkswagen обмисля продажбата на дъщерното си дружество MAN Energy Solutions. Групата се е обърнала за преговори към потенциални купувачи за производителя на големи морски двигатели и електрогенератори, предава Ройтерс, като се позовава на няколко души, запознати с въпроса. Процесът на продажбата обаче все още не е започнал.

Сред заинтересованите страни за компании като американската Cummins, която произвежда дизелови и газови двигатели, финландският специалист за електроцентрали и корабни двигатели Wartsila, и компанията Jenbacher от Тирол. „Volkswagen иска да види какви са възможностите", казва един от източниците.

В зависимост от отговорите може да стартира официален процес на продажба по-късно тази година. Компанията би могла да представлява интерес и за Mitsubishi Heavy Industries, Alfa Laval или финансови инвеститори като EQT, Bain или Cinven, твърдят анализатори. Volkswagen не коментира темата.

MAN Energy Solutions, която произвежда и турбокомпресори за нефтената и газовата промишленост, освен големи дизелови двигатели за кораби, първоначално принадлежеше на дъщерното дружество MAN под името MAN Diesel & Turbo. Тя бе продадена на Volkswagen като част от подготовката за IPO на подразделението за камиони Traton. Експертите оценяват стойността на MAN Energy Solutions на около 3 млрд. евро.

Volkswagen редовно проверява дали е възможно да се отделя от периферни дейности. Въпреки това продажбата на производителя на мотоциклети Ducati и производителя на предавателни кутии Renk се провали преди известно време заради съпротивлението на работническия съвет. Също така е имало съпротива и от страна на семействата Порше и Пиех, които са сред големите акционери в концерна.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още