IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сградното строителство тласка нагоре сектора у нас през февруари

Инфраструктурното строителство отбелязва най-анемичния си годишен растеж от четири месеца насам

15:13 | 08.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Строителството в България записва четвърти пореден месец на годишен ръст през февруари, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

То е нараснало с 4,3%, като основен принос за това има сградното строителство, докато гражданското и инженерното строителство, в което влиза и изграждането на инфраструктура, едва успява да изплува на зелена територия.

През февруари сградното строителство е нараснало със 7,1%, като ускорява ръста си спрямо повишението с 4,2% в началото на 2022 г., макар че започналата на 24 февруари война в Украйна създава нови затруднения за предприемачите, свързани с нарушаване на доставките на строителни материали и повишаването на цените им.

В същото време инфраструктурното строителство се повишава само с 0,6% на годишна база през февруари – най-анемичното покачване от ноември м. г., когато то се върна към растеж.

Строителната продукция у нас записва минимален ръст и на месечна база от 0,2%, отново благодарение на приноса на сградното строителство, което е нараснало с 0,8% след минимален спад през януари.

В същото време инфраструктурното строителство е намаляло с 0,5% и това е втори пореден месечен спад за него след свиването с 0,3% през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още