IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансирането на училищата ще се определя и от броя паралелки

Със специален регионален коефициент ще бъдат коригирани стандартите за брой институция, паралелки и ученици, става ясно от новия модел за финансиране

14:11 | 28.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Финансирането на училищата няма да е обвързано само с броя на учениците, става ясно от промяна в модела за финансиране на детските градини и училищата, одобрен от правителството. Според промяната средствата ще се разпределят и на база на брой групи в детските градини и паралелки в училищата.

По този начин ще има повече средства за малките училища и градини, посочват от правителствената пресслужба.

Средствата по стандартите за брой институции, брой групи/паралелки и брой деца ще се коригират с регионален коефициент, който ще се определя от броя на населението в общинския център и отдалечеността му от град с население над 100 хил. души и от областния град.

Така малките и отдалечени общини ще получат допълнително финансиране.

С промените се въвежда и нов механизъм, чрез който се осигуряват допълнителни средства за работа с деца и ученици от уязвими групи. Ще има възможност паралеките, в които се работи с деца и ученици от уязвими групи, да бъдат формирани с по-малък брой ученици.

Намален брой на учениците може да има и в училищата с паралелки за придобиване на квалификация по защитени от държавата специалности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още