IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОН: Децата се връщат в училище най-рано на 10 ноември

Ако доставката на тестовете бъде осъществена в определения тридневен срок, в сряда учениците ще могат отново да посещават класните стаи

19:41 | 03.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Децата от първи до четвърти клас ще се върнат в училище най-рано в сряда, 10 ноември, а окончателната дата за това зависи от доставката на поръчаните тестове, с които ще бъдат тествани учениците. Това обяви министърът на образованието Николай Денков по време на брифинг.

„След сключване на договорите, дистрибуторите имат срок от 3 работни дни, за да доставят тестовете. Ако те ги доставят най-късно в понеделник, ние създаваме организация от сряда децата да бъдат в клас. Тъй като срокът на доставка не зависи от нас, правя всички уговорки, че това е планът за момента“, коментира той.

Денков уточни, че тестовете, осигурени от Министерството на образованието, ще се прилагат в училищна среда, за всички ученици от първи до четвърти клас на местата, на които заболяемостта за последните 14 дни е над 500 болни на 100 хил. души.

При организацията на тестването в училище, в организацията ще се включат и външни лица, за да помогнат на класните ръководители – медицински специалисти, където такива са налични, родители, медиатори, педагогически и непедагогически персонал, които отговарят на изискването за безопасна среда, която искаме да създадем в училище, посочи Денков. Последното означава, че те трябва да имат валиден документ за ваксиниране или за преболедуване на Covid-19, или трябва да се тестват 2 пъти в седмицата.

„За осигуряване на безопасна среда в училище в процедурата на тестване са осигурени безплатни антигенни тестове. Ще бъдат включени и педагогическите и непедагогическите специалисти - тези без зелен сертификат. Те ще се тестват в училище и на тази база ще могат да се включат в процеса на тестване на децата“, допълни министърът.

Припомняме, че по-рано днес здравният министър издаде заповед, която предвижда тестването на децата да се случва с щадящи тестове два пъти седмично. От брифинга пък стана ясно, че в дните понеделник и четвъртък в началото на деня ще бъдат отделяни по 30 минути за тестване на учениците при промяна на дневния режим - намаляване на учебните часове, междучасията или друго решение на директора на училището. 

Налага се минимален праг за връщане към присъствено обучение на учениците до четвърти клас - 50% желаещи да се тестват на ниво паралелка. За това родителите ще трябва да дадат писмено съгласие, че децата им могат да бъдат тествани. За децата, които не е дадено разрешение да се тестват, се организира синхронно или асинхронно обучение спрямо това какви са възможностите на учебното заведение. 

Педагогическите и непедагогическите специалисти, които ще бъдат ангажирани в процеса на тестване, ще получат допълнителни средства от бюджета за 2021 г. за ноември и декември. Размерът на това възнаграждение ще се определи в анекс към Колективния трудов договор, уточняват от Министерството на образованието.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още