IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата се срина до 15-месечно дъно

Доходността върху руските доларови облигации с падеж 2047 г. се повиши с 26 базисни пункта, очакват се борсови сривове

08:39 | 22.02.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

 Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската рубла се понижи до най-ниското си ниво от 15 месеца насам в началото на търговията във вторник, след като президентът Владимир Путин призна две сепаратистки републики в Източна Украйна и нареди на руски военни сили да се насочат към отцепническите региони, предава Bloomberg.

След обръщението на Путин от понеделник вечерта стойността на рублата спадна с цели 11% до 80,5825 за долар, което е най-ниското ниво от ноември 2020 г. насам.

Акциите на базирания в Русия производител на алуминий United Co. Rusal International PJSC се сринаха с цели 22% в Хонконг, което е най-сериозната загуба от април 2018 г. насам. Доходността върху руските доларови облигации с падеж 2047 г. се повиши с 26 базисни пункта до 5,38% в понеделник.

„Степента на руския натиск все още е несигурна въпреки признаването на сепаратистките региони", казва Раджеев Де Мело, глобален макропортфейлен мениджър в GAMA Asset Management в Сингапур. „По-притеснителна е гледната точка, че двата сепаратистки региона претендират за целите Донецка и Луганска област и изпращат войски, подкрепяни от Русия, в останалата част от провинциите“.

Руската валута и индексът на акциите RTS се представиха най-зле в световен мащаб в понеделник, докато нервните трейдъри очакваха отговор на изявлението на Путин от САЩ и Европа.

Напрежението вече разтърси световните пазари тази година и изтри десетки милиарди долари от стойността на руските и украинските активи, но се очаква ескалацията в понеделник да доведе до много по-лоши последици.

„Вероятно ще е подценяващо да се каже, че утрешният ден ще бъде грозен", каза в понеделник пред Ройтерс Виктор Сабо, портфолио мениджър за развиващите се пазари в лондонския фонд Abrdn.

„Надявах се, че няма да стигнем дотук, но това е значителна стъпка“. Рубла Рубла

Анализатори от Commonwealth Bank of Australia предупредиха търговците преди началото на азиатската сесия във вторник, че решението на Путин да признае сепаратистките райони в Украйна очевидно ще изостри и без това високото напрежение.

„Участниците на финансовите пазари сега очакват отговора на Съединените щати и Европа", добавиха те. Очаква се този отговор да бъде под формата на нови строги санкции.

Макар че първо може да се предприемат други стъпки, някои от най-тежките мерки ще бъдат изключване на руските банки от банковата система SWIFT и пълна забрана за инвестиционните фондове на ЕС, Обединеното кралство и САЩ, да притежават руски държавни облигации.

В края на миналата година чужденците държаха малко над 43 млрд. долара под формата на ОФЗ, както са известни руските облигации, деноминирани в рубли.

„Договорихме се, че (Великобритания) и (ЕС) ще се координират, за да наложат бързи санкции срещу режима на Путин, и ще застанат рамо до рамо с Украйна", заяви британският външен министър Лиз Тръс в Twitter след разговор с ръководителя на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел.

Очаква се доходността по 10-годишните руски ОФЗ да нарасне още повече, след като в понеделник достигна най-високата си стойност от 10,6%. Русия разполага с един от най-големите запаси от международни валутни резерви в света в размер на 630 млрд. долара, но разходите за застраховане на държавния ѝ дълг срещу фалит също нараснаха до най-високата си стойност от началото на 2016 г.

Анализаторите предупреждават и за по-широкото въздействие върху доверието на световните пазари, което вече беше засегнато от напрежението, също и заради натиска от бързото нарастване на глобалните разходи по заемите през тази година.

„Тази стъпка очевидно увеличава несигурността и по този начин създава допълнителен риск от понижение за глобалните рискови активи", казва Маник Нараин, ръководител на отдела за стратегии за развиващите се пазари в UBS.

„Ще станем свидетели на негативна реакция", добавя Кен Полкари, управляващ партньор в Kace Capital Advisors във Флорида. „Ще тестваме дъното от 24 януари, което беше 4220 пункта за S&P 500“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 2
novata_ikonomika
преди 2 години
Ти кога си влизал в Турция с кола и обикалял "не от тлавиатурата". В Одрин прилича на ромската махала на Кюстендил, границата Капъкуле е застинала в 1950-те, военни шмайзери и търкалящи се бб..оо..клуцц..ии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
onezero
преди 2 години
Интересна работа - тия дето имат ресурсите валутата им не става за нищо, тия дето печат само пари и не произвеждат нищо са супер яки. Даже и в нашия регион - Турция има отлично развита тежка и лека промишленост, машиностроене, селско стопанство, туризъм, добре снабдена с енергоресурси от диверсифицирани зиточници ... и лирата на ***. А ние дето произвеждаме само жито и *** сме супер яки и непокалтими
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Добре Бончо ,ако имаш рубли ги продай на това бюро или си купи от там ,ще си на сметка, да знаеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Boicho Popov
преди 2 години
80.6316RUB за долар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
А с какво ще плащат вноса си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
https://***.investor.bg/***/130/a/proizvodstvenite-ceni-v-germaniia-narasnaha-s-nai-byrziia-si-temp-ot-73-godini-346340/Това е което е реално и тепърва ще става реалност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
valentino29
преди 2 години
Дали,а не е ли възможно да видим нова изненада от Москва!Например руснаците да започнат да искат рубли за стоките си,какъв ли ще бъде курсът.?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
Gocho
преди 2 години
Бойчо в момента е 76 за долар и 87 за евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
bertram
преди 2 години
Натискът върху рублата тепърва ще се усилва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още