Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Пазари

"София комерс-Заложни къщи" ще увеличи капитала с над 7,1 млн. лв.

Дружеството ще използва собствени средства - печалбата за 2021 г., натрупана неразпределена печалба и резерви

"София комерс-Заложни къщи" ще увеличи капитала с над 7,1 млн. лв.

Снимка: София комерс-Заложни къщи АД

„София комерс-Заложни къщи“ АД за първи път от 8 години няма да разпредели дивидент на акционерите. Дружеството планира да използва печалбата за 2021 г., за да увеличи капитала си със собствени средства.

Това става ясно от материалите за общото събрание на акционерите, което ще се състои на 20 юни в София, според съобщение на сайта x3news.com.

Капиталът на дружеството се планира да бъде увеличен от 2 373 469 лева до 9 493 876 млн. лева чрез издаване на нови 7 120 407 броя нови, обикновени, безналични, поименни акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев всяка и обща номинална стойност 7 120 407 лева.

Новите акции ще бъдат разпределени пропорционално при съотношение 1:4 (издаване и разпределяне на всеки от акционерите на дружеството по 3 нови акции за всяка негова акция). Право да участват в разпределението на новите акции, с които се увеличава капиталът, ще имат лицата, придобили акции най-късно 14 дни след датата на решението на Общото събрание за увеличаване на капитала.

За увеличението на капитала ще бъде използвана печалбата за 2021 г. в размер на малко над 1,9 млн. лева, с натрупана неразпределена печалба от предходни години в размер на почти 2,7 млн. лева и с част от средствата от фонд „Резервен“ на дружеството в размер на над 2,5 млн. лева.

Новоиздадените акции ще бъдат разпределени на акционерите съразмерно на притежаваните от тях дялове от капитала на „София комерс-Заложни къщи“.

Инвестиционен посредник, който да обслужва увеличението на капитала, се предлага да е „Юг Маркет“ ЕАД.

Предвижда се общото събрание да промени и устава на дружеството, за да бъде вписан новият капитал в него.

Акционерите ще гласуват и обичайните точки в дневния ред на заседанието – годишните отчети, докладите на управителните органи, избор на одитор и т.н.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Пазари
Криптохедж фондът Three Arrows Capital потърси защита от кредиторите в САЩ