IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"София комерс-Заложни къщи" ще увеличи капитала с над 7,1 млн. лв.

Дружеството ще използва собствени средства - печалбата за 2021 г., натрупана неразпределена печалба и резерви

10:27 | 19.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: София комерс-Заложни къщи АД</em></p>

Снимка: София комерс-Заложни къщи АД

„София комерс-Заложни къщи“ АД за първи път от 8 години няма да разпредели дивидент на акционерите. Дружеството планира да използва печалбата за 2021 г., за да увеличи капитала си със собствени средства.

Това става ясно от материалите за общото събрание на акционерите, което ще се състои на 20 юни в София, според съобщение на сайта x3news.com.

Капиталът на дружеството се планира да бъде увеличен от 2 373 469 лева до 9 493 876 млн. лева чрез издаване на нови 7 120 407 броя нови, обикновени, безналични, поименни акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев всяка и обща номинална стойност 7 120 407 лева.

Новите акции ще бъдат разпределени пропорционално при съотношение 1:4 (издаване и разпределяне на всеки от акционерите на дружеството по 3 нови акции за всяка негова акция). Право да участват в разпределението на новите акции, с които се увеличава капиталът, ще имат лицата, придобили акции най-късно 14 дни след датата на решението на Общото събрание за увеличаване на капитала.

За увеличението на капитала ще бъде използвана печалбата за 2021 г. в размер на малко над 1,9 млн. лева, с натрупана неразпределена печалба от предходни години в размер на почти 2,7 млн. лева и с част от средствата от фонд „Резервен“ на дружеството в размер на над 2,5 млн. лева.

Новоиздадените акции ще бъдат разпределени на акционерите съразмерно на притежаваните от тях дялове от капитала на „София комерс-Заложни къщи“.

Инвестиционен посредник, който да обслужва увеличението на капитала, се предлага да е „Юг Маркет“ ЕАД.

Предвижда се общото събрание да промени и устава на дружеството, за да бъде вписан новият капитал в него.

Акционерите ще гласуват и обичайните точки в дневния ред на заседанието – годишните отчети, докладите на управителните органи, избор на одитор и т.н.

Свързани компании:

София Комерс - Заложни къщи АД - Обикновени акции(SCOM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още