IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли твърде многото пари да са проблем?

Германският имотен пазар доказва това по парадоксален начин

21:27 | 31.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Последният доклад от Федералния институт за строителството действа като тревожно послание за всички германци, които досега са отлагали закупуването на имот: година след година мечтата за притежаване на собствен дом се отдалечава все повече и повече. От 2009 г. пазарните наблюдатели отчитат средно увеличение на цените с 4,3 процента годишно, а етажната собственост и земята стават още по-скъпи. Нормалните заплати никога не биха могли да вървят в крак с това развитие. Пропастта може да бъде премахната най-често с истинска стъпка в кариерата, наследство или печалба от лотарията.

В момента няма индикация, че ситуацията се облекчава, защото едва ли нещо в общите условия ще се промени бързо. Преместването към големите градове предизвиква бързо нарастващо търсене на жилищна площ, независимо дали тя ще е собственост или под наем.

Дисбалансът може да бъде компенсиран само от нови сгради, но това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. В градовете почти няма райони, които да са подходящи за това и т. Нар. реденсификация, т.е. допълнителни етажи, разширения или изграждането на сгради, например на бивши гробища, се сблъсква с огромна съпротива от страна на местните жители. Има и дълги процедури за одобрение и сложни строителни разпоредби. А и в крайна сметка е трудно да се намери строителна компания, която все още да има капацитет за това, пише в свой анализ германското издание Der Spiegel.

Друг фактор обаче оказва още по-голямо влияние върху цените: институционалните инвеститори с почти неограничени количества пари навлизат на пазара повече от всякога. Някои от тях са спекуланти, които търсят бърза печалба, но най-вече става дума за пенсионни фондове и застрахователни компании, които трябва да спазват строги изисквания, що се отнася до сигурността на техните инвестиции. С оглед на политиката на Европейската централна банка за отрицателните лихвени проценти на тях им остават малко алтернативи да инвестират поверените им пари по такъв начин, че да се появи поне минимум възвръщаемост.

Сумите, които заливат пазара, са огромни. През миналата година в Германия имоти за рекордните 269 млрд. евро са променили собствеността си, както съобщава Федералният институт за строителство. При повече от две трети от тях става дума зачастни апартаменти и къщи.

Международните инвеститори също обръщат все повече внимание на германския пазар, защото страната се смята за стабилна, а съдилищата са предвидими. Експертите на международната консултантска фирма JLL пишат в своя годишен анализ, че в сметките на такива инвеститори по света има повече от 320 милиарда долара, които са запазени за нови придобивания. Освен това догодина ще има общо около 125 милиарда евро от изтичащи държавни облигации, които ще трябва да бъдат инвестирани наскоро.

Дори само част от тази сума да потече към Германия, разбира се, ефектите вероятно ще бъдат значителни. И тъй като предложенията едва ли ще растат значително, вече високите цени на недвижимите имоти ще продължат да се повишават. Въпросът дали наемите ще върнат високата капиталова цена при инвестиционните имоти очевидно не е от първостепенно значение за инвеститорите. По-скоро те се надяват, че добавената стойност на сградата ще донесе възвръщаемост.

Разбира се, тази тенденция няма да продължи вечно, но експертите все още не виждат границата. За частни лица, които търсят апартамент - независимо дали под наем или като свой собствен дом - това означава максимален стрес и през 2020 година. Поне в големите градове ще трябва да са щастливи, ако успеят да намерят апартамент, в който биха се почувствали комфортно. Цената обаче ще е болезнена при всички положения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още