IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit е по-страшен за британските инвеститори в имоти от световната криза

Отливът от инвестиционните фондове в месеца след вота е много по-голям, отколкото след фалита на Lehman

11:35 | 03.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: FreeImages</em></p>

Снимка: FreeImages

Решението на 52% от британците да подкрепят излизането на страната им от Европейския съюз (ЕС) е притеснило повече индивидуалните инвеститори в имоти на Острова, отколкото финансовата криза през 2008 г., предизвикана от фалита на Lehman Brothers, предава Bloomberg.

Данни на британската Асоциация на инвеститорите показват, че само през юни индивидуални инвеститори са изтеглили 3,5 млрд. паунда (4,6 млрд. долара) от инвестиционните фондове в страната. За сравнение, през октомври 2008 г. - месец след фалита на Lehman, от фондовете са изтеглени 493 млн. паунда.

Най-лошият месец за инвестиционните фондове на Острова досега беше януари 2008 г., когато са изтеглени 561 млн. паунда, сочат още данните.

Най-тежко пострадали са фондовете за инвестиции в имоти, от които са изтеглени 1,4 млрд. паунда през юни. Това предизвика седем от фондовете да затворят за инвеститори заради наплива от желаещи да изтеглят парите си. Някои от тях вече организираха и продажбата на активи, за да си осигурят ликвидност и да удовлетворят претенциите на инвеститорите. 

След референдума за членството на Великобритания в ЕС само за два дни водещият индекс FTSE 100 изтри 14% от стойността си. През юли индексът почти се възстанови от загубите, посочва информационната агенция.

Вероятно и тегленията от инвестиционните фондове ще се успокоят, след като Лондон бързо се организира и сформира ново правителство. Политическите рискове обаче не са отминали предвид предстоящите преговори с ЕС, предупреждава агенцията.

Масираните тегления от фондовете за имоти във Великобритания започнаха около две седмици преди вота за Brexit, припомня FT. Преди това частни инвеститори изтеглиха 148 млн. паунда през април и още 367 млн. паунда през май.

Цените на активите на фондовете се понижиха след референдума. Инвеститорите, за които Великобритания в момента изглежда привлекателна, се опитват да договарят отстъпки от порядъка на 5-10%.

Всичко по темата вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още