IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският строителен сектор с 6,5-годишен връх през януари

Секторът ще остане стабилен през цялата 2014 г. на фона на по-голяма увереност в домакинствата, смятат експерти

13:09 | 04.02.14 г.
Британският строителен сектор с 6,5-годишен връх през януари

Британското строителство започна годината със солиден ръст в сравнение с оскъдната производителност в периода 2011-2012 г. Активността в сектора се повиши главно поради стабилизирането на имотния пазар на Острова и подобряването на бизнес доверието, пише WBP Online.

Aктивността в сектора остана твърдо на зелена територия през януари, след като индексът на Markit/CIPS нарасна до 64,6 пункта в сравнение с 62,1 пункта през декември. Равнището, което е най-високото от август 2007 г., надхвърли пазарните прогнози за ниво от 61,5 пункта.

"Проучването за януари предостави увереност, че възстановяването на строителния сектор във Великобритания остава на дневен ред. Най-новите данни показват положително развитие на редица фронтове. Разкриването на работни места спря в началото на годината, но самата продукция и растежът на новия бизнес са най-бързите от лятото на 2007 г.", отбеляза Тим Мур, старши икономист в Markit.

Въпреки че секторният PMI индекс удари 75-месечен връх през ноември преди лекото свиване през декември, официалната статистика показа неочакван спад от 4% на мярката през последното тримесечие на 2013 г.

Повечето експерти прогнозират, че секторът ще остане стабилен през цялата настояща година с оглед на очакваната по-голяма увереност в домакинствата.

"Разширяването на икономическата активност и повишаването на доверието на бизнеса изглежда ще поддържат възхода в строителната дейност. Има също така очаквания, че инфраструктурните проекти ще продължат да се развиват", отбеляза добави Хауърд Арчър, икономист в IHS Global Insight.

Повече по темата вижте в коментара на Нейра Чехич от Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още