IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания достигнаха най-високо ниво от шест години

Очаква се през тази година цените да нараснат с още 8 на сто

10:57 | 30.01.14 г.
Цените на жилищата във Великобритания достигнаха най-високо ниво от шест години

През януари цените на жилищата във Великобритания са се повишили за 13-и пореден месец до най-високото си ниво от близо шест години на фона на набиращата скорост икономика. Това показват данни на Nationwide Building Society, цитирани от Bloomberg.

Средната цена на жилище е нараснала с 0,7% спрямо декември до 176 491 лири - най-високата стойност от април 2008 г. На годишна база цените са се покачили с 8,8% - най-голямото годишно повишение от май 2010 г. насам.

"Очевидно е, че засилването на жилищните цени се разраства", коментира икономистът Хауърд Арчър от IHS Global Insight в Лондон. "Това може единствено да увеличи опасенията за нов жилищен балон през 2014 г."

Той прогнозира, че цените ще се увеличат с около 8% през тази година.

Повишението на цените накара Bank of England през ноември да сложи край на програмата си стимулиране на ипотечното кредитиране заради ръстовете на цените.

Миналата седмица от банката отново предупредиха, че рязкото увеличение на цените на жилищата е потенциален източник на финансова нестабилност и политиците "не бива да наливат масло в този огън".

Една от причините за засиленото търсене на жилища е държавната програма "Помощ за покупка", която гарантира кредити за хора с възможности да осигурят малка първоначална вноска.

Според Nationwide купувачите на първи дом са ключов движещ фактор на британския пазар. Броят на одобрените ипотеки през декември е нараснал до 72 900 спрямо 70 758 през ноември, показват резултатите от изследване на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още