Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Цените на жилищата в Лондон за първи път преминаха прага от 500 хил. паунда

Те растат заради натрупаното търсене от първата блокада през пролетта на миналата година и понижаването на данъка върху покупката на жилище

Цените на жилищата в Лондон за първи път преминаха прага от 500 хил. паунда

Снимка: Bloomberg LP

Средната цена на жилищата в Лондон премина прага от 500 хил. паунда (685 хил. долара) за първи път – за радост на собствениците на имоти и за нещастие на хората, които все повече са изтласквани от пазара заради високите цени, пише Bloomberg.

Цените в британската столица са нараснали с 9,7% през ноември спрямо година по-рано, като с толкова са поскъпнали само още имотите в Йоркшир и Хъмбър в Северна Англия, сочат данни на британската Национална статистическа служба. Средната цена на жилищата в Лондон от 513 997 паунда е над два пъти по-висока от националното равнище.

Ръстът съвпада с коронавирусната криза, която тласна икономиката към най-резкия спад от три века насам. Тя разширява пропастта между младите хора, които не могат да си позволят първоначалната вноска за жилище, и по-старите поколения, които се възползват от десетилетния ръст на цените.

Двигатели на ръста тази година са фактори като натрупаното търсене след първата национална блокада през пролетта на миналата година и понижаването на данъка върху покупка на жилище с 15 хил. паунда. Ваканцията от гербовия налог, която започна през юли, трябва да изтече в края на март.

Още по темата
Цените във вътрешната част на Лондон са нараснали по-бързо от тези в крайните квартали. Кингстън и Челси, най-скъпите квартали във Великобритания, и Брент са регистрирали скок от над 20%. Това се случва въпреки все по-големия брой градски жители, които се установяват на места с повече зелени площи в отговор на пандемията и промяната на моделите за работа.

„Търсенето на имоти във вътрешната част на Лондон може да реагира особено на временните промени в имотния данък, тъй като цените на жилищата са високи, а следователно и съответният данък, който трябва да се плати за тях“, отбелязва статистическата служба. „Освен това в сравнение с други области във Великобритания Лондон има относително висок процент имоти, закупени с инвестиционна цел, включително от купувачи, които плащат в брой, и чуждестранни инвеститори“, допълва същият източник.

Търсенето във вътрешната част на Лондон може да нарасне още повече в краткосрочен план, тъй като хора, които не са местни жители, се стремят да придобият имот преди повишаването на имотния данък през април. Новият начин за придобиване на британско гражданство от жители на Хонконг също може да стимулира търсенето, отбелязва статистическата служба.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Пазарите на търговски площи в Европа спряха свободното падане