IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания бележат най-бавния си ръст от една година

Повишаването на лихвите по ипотечните кредити и кризата с разходите за живот влошават нагласите на купувачите на Острова

14:45 | 02.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата във Великобритания са отбелязали анемичен ръст през юли, индикация, че имотният пазар се охлажда в отговор на задълбочаващата се криза с разходите за живот, пише Bloomberg.

Покачването от 0,1% през юни е най-слабото от една година насам , показват данните на Nationwide Building Society, публикувани във вторник. Цените са се повишили с 11% на годишна база до 271 209 паунда (332 хил. долара).

Жилищният пазар процъфтя по време на пандемията и цените продължават да са подкрепяни от недостига на жилища за продажба и най-ниската безработица от 70-те години на миналия век, отбелязва Nationwide. Цените на жилищата сега са в най-дългата си серия на ръстове от осем години насам. Жилища Жилища

Но ускоряващата се инфлация и растящите лихви по ипотечните кредити започват да оказват въздействие.

Данни на Английската централна банка (АЦБ) от миналата седмица показаха, че одобрените ипотечни кредити са намалели още под нивата преди пандемията през юни, тъй като кредиторите са започнали да повишават лихвите до най-високото им ниво от 2016 г. насам.

Собствениците на жилища вероятно ще се изправят пред пореден ръст на разходите по ипотечните кредити тази седмица, тъй като се очаква централната банка да засили борбата срещу инфлацията с първото си повишение с половин процентен пункт от 27 години насам.

„Продължаваме да очакваме, че пазарът ще се забави, тъй като натискът върху бюджетите на домакинствата ще се засилва в идните тримесечия, а инфлацията се очаква да достигне двуцифрен темп към края на годината“, коментира главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър.

Lloyds Banking Group, най-големият ипотечен кредитор в Обединеното кралство, понижи миналия месец перспективите си, като прогнозира, че цените на жилищата ще нараснат само с 1,8% тази година и ще намалеят с 1,4% догодина.

Nationwide съобщи, че броят на сделките с жилища е намалял с 20% спрямо връхната точка миналата година, когато правителството намали временно данъците върху покупките. Броят на продажбите остава с 5% над нивата преди пандемията.

Търсенето от купувачи на първо жилище нараства, но броят на хората, които се местят от един имот в друг, намалява. Пазарът се възползва и от инвеститори, които се стремят да извлекат печалба от растящите наеми.

„Покупките на имоти с цел отдаване под наем, включващи ипотечен кредит, също остават по-високи спрямо нивата преди пандемията“, отбелязва Гарднър. „Нагласите вероятно са подкрепени от факта, че търсенето на наеми остава силно на фона на натиск към увеличаване на наемите, което може да насърчи собственици на жилища да навлязат на пазара, особено ако смятат имота за убежище срещу инфлацията“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още