IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа остава водеща дестинация за азиатските инвестиции в бизнес имоти

През първото тримесечие те възлизат на 7,2 млрд. долара

17:19 | 30.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европа е останала топ дестинация за инвестираните в чужбина азиатски капитали през първото полугодие на 2019 г., сочи доклад на консултантската компания CBRE, цитиран от онлайн изданието Property Magazine International.

През разглеждания период 37% от инвестираните в чужбина азиатски капитали са били насочени към Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) и са възлезли на общо 7,2 млрд. долара. За сравнение, през първото полугодие на 2018 г. те са достигнали 10,7 млрд. долара.

Като цяло азиатските капитали, инвестирани в бизнес имоти в чужбина, са намалели с 25% на годишна основа до 19 млрд. долара между януари и юни. Това се дължи главно на ребалансирането на портфейлите на китайските инвеститори и на несигурността в световната икономика. Въпреки забавянето на активността бизнес имотите по света са продължили да привличат разнообразни източници на капитали, като южнокорейските и сингапурските компании са затвърдили статута си на водещи инвеститори от Азия. Компании от двете страни са били големи купувачи на имоти и в Европа с дял от съответно 67% и 15% от общите азиатски трансгранични инвестиции на Стария континент.

Южнокорейските инвеститори, сред които големи пенсионни фондове, държавни инвестиционни фондове, а напоследък и компании за управление на активи, са удвоили закупените имоти през последните две години, като общата им стойност достига 6,8 млрд. долара.

Макар че големи градове в Европа като Париж и Амстердам, както и някои градове в Германия, са популярни сред южнокорейските инвеститори, данните на CBRE сочат, че някои столици на по-малки европейски страни като Ирландия, Полша и Чехия също поемат южнокорейски капитали. Ниската доходност у дома и възможностите за по-добри решения за хеджиране са сред основните фактори, които привличат южнокорейските инвеститори.

Сингапурските капитали са останали вторият по големина източник на азиатски инвестиции през първото полугодие, като общият им обем е достигнал 5,7 млрд. долара. Стратегията на сингапурските инвеститори е съсредоточена предимно върху офиси и логистични имоти, подобно на колегите им от Южна Корея, като те показват растящ интерес към извличане на печалба в европейски градове в Централна и Източна Европа.

В рамките на усилията им за глобална диверсификация сингапурските инвеститори преследват висока доходност и инвестират в алтернативни активи като студентски жилища и центрове за данни.

В същото време от второто полугодие на миналата насам година китайските инвеститори са се превърнали от нетни купувачи в нетни продавачи. През първите шест месеца на тази година инвеститори от континенталната част на Китай са се освободили от активи на ключови пазари в чужбина, включително Лондон, Ню Йорк и Ванкувър, и CBRE очаква тенденцията да се запази.

Активността на хонконгските инвеститори също се забавя през първото полугодие за четвърти пореден период, като вложените капитали възлизат на общо 2,6 млрд. долара. Въпреки това интересът им към първокласни активи в градове като Сидни, Мелбърн и Лондон остава висок.

„Вложенията на азиатските инвеститори показват, че азиатският капитал не е хомогенен. Макар че има някои доминиращи фактори като геополитическата несигурност и ниските лихви, които ще засегнат региона като цяло, инвеститорите от различните пазари имат различни мотиви и варианти за влагане на капиталите си. Европа остава на предни позиции в инвестиционните им стратегии, въпреки че заради разнородния характер на азиатските инвеститори ще продължим да наблюдаваме апетит към по-малки, нововъзникващи пазари, тъй като те търсят по-привлекателна доходност“, коментира Хенри Чин, ръководител изследванията за Азия и ЕМЕА в CBRE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още