IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имигрантите от Хонконг не спират срива на пазара на луксозни имоти в Лондон

Продажбите на жилища във високия сегмент в британската столица са паднали с 13%

14:52 | 23.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Притокът на заможни купувачи от Хонконг почти не помага на пазара на луксозни имоти в Лондон, предава Bloomberg.

Купувачите от Хонконг са увеличили четири пъти покупките си на домове в най-богатите квартали на Лондон миналата година, придобивайки почти една десета от продадените жилища, сочи доклад на имотната компания Hamptons International. Но общите продажби на луксозни имоти са се сринали с 13%, тъй като пандемията е накарала най-заможните купувачи да погледнат към провинцията.

Данните показват, че макар жителите на Хонконг да са двигателят на сделките с жилища, очакваният приток на имигранти от бившата колония може да не е достатъчен, за да предотврати по-широките последици от пандемията върху пазара на най-скъпите домове в британската столица.

„8% от  покупките в центъра на Лондон са дело на купувачи от Хонконг, което е доста забележително“, коментира Анейша Бивъридж, ръководител на изследванията в Hamptons. Но „не мисля, че ще наблюдаваме голямо възстановяване на първокласните имоти в центъра на Лондон тази година“, тъй като последиците от пандемията продължават, отбелязва тя и допълва, че 2022 г. изглежда много по-положителна за пазара. Лондон Лондон

Един от ключовите фактори, които стимулират интереса, е новият имиграционен маршрут на британското правителство за жители на Хонконг, който беше открит миналия месец, след като Китай предприе действия за ограничаване на дисидентите в града. Британското вътрешно министерство очаква около 300 хил. души да се възползват от новата пътна карта и да се установят във Великобритания през идните пет години. „Започваме да наблюдаваме признаци за това в цифрите“, казва Бивъридж.

Плановете на британското правителство да улесни жителите на Хонконг да получат статут на британски граждани, засягащи около 2,9 млн. души плюс 2,3 млн. техни роднини, пораждат надежди, че те може да подкрепят имотния пазар в Лондон в момент, когато той има нужда от това. През първите десет месеца на 2020 г. повече жители на Хонконг са получили британски паспорти от която и да е друга година от началото на предоставянето им през 1997 г.

Пандемията засегна търсенето на жилища в луксозния сегмент миналата година, като накара жители на Лондон, стремящи се да избягат от блокадите, да потърсят по-просторни жилища извън града. Забавянето натежава и върху апартаментите в Лондон, като продажбите на нови жилища са намалели с 27% през четвъртото тримесечие спрямо година по-рано, сочат данните на Molior London. В същото време останалата част от страната се радваше на бум, като средните цени на жилищата надхвърлиха четвърт милион паунда (350 хил. долара) за първи път в историята през декември. Лондон Лондон

Лондон е изправен пред още проблеми през април, когато изтича данъчната ваканция за покупките на жилища, а налогът за чуждестранни купувачи се повишава. Приток на нови имигранти с добри финансови възможности би бил навременна подкрепа.

„Малко предприемачи ще гледат на това като на изход от затрудненото положение. Търсенето от Хонконг е перфектното търсене за заемане на мястото на хората, които искаха модерни градски апартаменти“, казва Йоланда Барнс, изследовател в University College London.

Но много от новодошлите може да не са достатъчно богати, за да си купят модерните апартаменти в Лондон, с които традиционно са свързвани купувачите от Хонконг, избирайки вместо това имот под наем, смята Барнс.

Такъв е случаят с 26-годишния Линкълн Чон, който се установил във Великобритания през декември, за да учи след протестите, разтърсили града. Сега той е отседнал при роднини в източната част на Лондон. Чон ще кандидатства за британски паспорт и ще остане във Великобритания, ако си намери работа, и ще живее под наем, докато може да си купи жилище.

„Нашето поколение се чувства малко обезверено и мрачно за бъдещето на нашия град“, споделя Чон. Имотите бяха извън възможностите на мнозина още преди политическите сътресения в Хонконг, който е най-недостъпният жилищен пазар в света според допитване на Demographia.

„Ако попитате човек от Хонконг, той ще се оплаче от жилищната криза. Не мисля, че човек на моята възраст с базова заплата може да си позволи апартамент“, казва Чон.

Жителите на Хонконг, обмислящи да се установят в Лондон, ще трябва да следят и валутния курс на паунда. Британската валута повиши стойността си с около 10% спрямо американския долар, за който е обвързан хонконгският долар от края на септември.

„Ако те получават всичките си пари в момента в хонконгски или американски долари, трябва да внимават за това“, отбелязва Дейвид Снелинг, финансов консултант в Charlton House Wealth Management, специализирана в обслужването на клиенти, разделени между Великобритания и Хонконг. „Ново поскъпване на паунда ще намали покупателната им способност във Великобритания“, допълва той.

Броят на хората, които правят преход към Великобритания, ще продължи да расте, смята Саймън Чън, активист в защита на демокрацията, който лобира британското правителство да отвори пътища за имиграция за негови сънародници от Хонконг. Той получава най-малко по десет запитвания на ден, след като създал група за свои сънародници във Великобритания. „Това е поразително за нас“, отбелязва Чън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още