IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Европа са нараснали с 11% в началото на годината

Ръстът се дължи най-вече на повишената активност във Франция и Германия

10:57 | 22.04.13 г.
Инвестициите в бизнес имоти в Европа са нараснали с 11% в началото на годината

Инвестициите в бизнес имоти в Европа са нараснали с 11% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година, сочат данни на CBRE, цитирани от онлайн изданието worldpropertychannel.com.

От компанията отчитат, че вложенията в бизнес имоти на Стария континент достигат 29,4 млрд. евро при 26,5 млрд. евро година по-рано. Ръстът се дължи най-вече на повишената активност във Франция и Германия, посочват експертите.

Инвестиционната активност във Великобритания, която остава предпочитан пазар за инвестиции в бизнес имоти, се е повишила с 8% на годишна база. През първото тримесечие на годината в страната са вложени малко над 10 млрд. евро срещу 9,27 млрд. евро по същото внеме на миналата година.

Втората позиция се държи от Германия с инвестиции за 6,732 млрд. евро, което е с 32% повече спрямо първото тримесечие на миналата година. Следва я Франция, където са осъществени инвестиции за 2,743 млрд. евро, което е с 48% над реализираните през миналата година.

На другия полюс е Италия, където е отчетен спад в инвестициите в бизнес имоти от 54% до 629 млн. евро. В Белгия е регистрирано понижение от 33% до 276 млн. евро, а в Холандия – 37% до 661 млн. евро.

Резки спадове на инвестициите се отчитат още в Норвегия, Швеция, Австрия, Полша и други.

Офисите остават предпочитани от инвеститорите, но популярността на индустриалните площи продължава да нараства. През първото тримесечие на годината в индустриални имоти са вложени 13% от общия обем на инвестициите в бизнес имоти в Европа, което е над средното ниво от 8%, отчетено в дългосрочен план.

Броят на сделките на пазара на бизнес имоти в Европа обаче е нисък в началото на годината. Все пак компанията избягва да прави предварителни заключения и запазва прогнозата си, че през второто полугодие пазарът ще се представи по-добре.

„Европа все още е в рецесия и инвеститорите се фокусират върху основните пазари, което обяснява представянето на Лондон, Париж и градовете в Германия“, коментира Джонатан Хъл от компанията. „Има индикации, че инвеститорите все повече поглеждат към пазарите в Южна Европа, тъй като вече търсят по-висока доходност, а не възможности да запазят капитала“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още