IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в имоти в ЦИЕ удариха петгодишен рекорд

Най-активните пазари остават Русия и Полша, на които се падат около 80% от всички вложени средства

15:15 | 10.04.13 г.
Инвестициите в имоти в ЦИЕ удариха петгодишен рекорд

Обемът на инвестициите в имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), включително Русия, е достигнал най-високото си ниво за първото тримесечие от пет години насам, сочат данни на CBRE, цитирани от онлайн изданието Property EU.

Общите инвестиции в региона в стойностно изражение за първите три месеца на 2013 г. възлизат на 2,6 млрд. евро или три пъти над нивата, постигнати през същия период на миналата година. Това е и най-високият резултат за първото тримесечие от 2008 г. насам, отбелязват от CBRE.

Най-активните пазари са Русия (1,8 млрд. евро) и Полша (400 млн. евро), макар че ръст отчитат и по-малките икономики в ЦИЕ.

Най-големите сделки с в Москва. Търговският център "Метрополис" бе придобит от Morgan Stanley Real Estate Investing за около 900 млн. долара, а AFI Development завърши сделката по покупката на оставащите 50% от Aquamarine BC III - проект, близо до Кремъл.

В Полша сред значимите сделки са придобиването на "Green Corner" от RREEF и покупката на New City от Hines Global REITS. И двата имота с във Варшава.

Водеща позиция продължават да заемат офисите и търговските площи, като на тях се падат съответно 44% и 37% от пазара. Промишлените имоти обаче също набират популярност, като в момента заемат 19% от общите инвестиции в имоти през първото тримесечие на 2013 г. в стойностно изражение.

Според CBRE интересът към този тип имоти се дължи от редица фактори, включително сравнително ниските нива на наемите, ограниченото ново строителство (и за двата фактора изключение прави Москва) и сравнително високата възвръщаемост спрямо по-традиционните класове активи.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още