IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в имоти по света набъбват до 788 млрд. долара

Най-предпочитаната дестинация остава Ню Йорк, плътно следван от Лондон

18:34 | 08.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестициите в имоти по света набъбват до 788 млрд. долара

Инвестициите в имоти в света са нараснали до 788 млрд. долара за периода между юни 2013 и юни 2014 г., като Ню Йорк остава най-предпочитаният град за инвестиции в недвижимо имущество, сочи ново проучване, цитирано от CNBC.

Инвестициите в имоти по света нарастват със 17,2% през периода, след като вътрешните и чуждите вложения се повишават съответно с 11,3 и 38,8%, по данни на Cushman & Wakefield (C&W). За четвърта поредна година Ню Йорк застава начело на класацията по привлечени инвестиции в имоти, като те нарастват с 12,6% на годишна база до 55,4 млрд. долара, осигурявайки му дял от 7% от целия пазар.

Лондон, който се нарежда на второ място, обаче диша във врата на „Голямата ябълка“ с ръст от 40% на инвестициите в имоти до 47,2 млрд. долара, благодарение най-вече на чуждестранни инвеститори. Английската столица категорично печели в този сегмент, привличайки 14,1% от международния капитал, спрямо 5,5% в Париж и 4,9% в Ню Йорк.

Останалите градове в топ 10 остават горе-долу същите със силно американско присъствие. След Ню Йорк и Лондон се нареждат Токио, Лос Анджелис, Сан Франциско, Париж, Чикаго, Вашингтон, Далас и Хонконг. 

„Въпреки че транспортните центрове остават първият избор на инвеститорите, интересът към имоти в градове в по-широк регионален спектър е очевиден, заради повишеното доверие и финансови възможности, както и заради липсата на предлагане във водещите градове“, посочва изпълнителният директор в C&W Карло Барел ди Сант'Албано в доклада. Така например Сингапур, Москва, Сеул и Торонто напускат топ 20 за сметка на Шанхай, Пекин, Маями и Стокхолм. Тези движения обаче са сравнително незначителни, се казва в доклада.

Дубай и Дъблин обаче отчитат значителен напредък, влизайки в топ 50 от предишни си позиции съответно на 186-о и 82-ро място.

„Ще дойде и моментът на Европа“, прогнозира C&W. Активността в региона на Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) се увеличава с 30% през 12-месечния период, спрямо 14,3% в САЩ и 5,5% в Азия.

До този момент ще се стигне благодарение на „сравнителната сигурност, очакваното възстановяване и увеличаващите се наличности на акции, докато продължават преструктуриранията на банки и компании“, пише Ян–Вилем Бастийн от C&W. Южна Европа и по-второстепенни градове като Амстердам, Мадрид, Милано, Варшава и Брюксел ще извлекат ползи, както и Истанбул и Дубай.

Очакванията за сравнително слабо възстановяване на растежа в Азия за следващите между 3 и 5 години ще окуражи инвеститорите да се пренасочат от основните пазари към развиващите се такива или към САЩ и Европа, прогнозира Джон Стинсън от C&W. Така Токио и Сингапур ще затвърдят позициите си като основни пазари, но по-голямата толерантност на инвеститорите към рискове ще се отрази благоприятно на второстепенни пазари и градове като Джакарта в Индонезия, Манила във Филипините и Бангалор в Индия.

Тенденцията в Северна Америка ще е сходна, където въпреки ниската доходност инвеститорите също са склонни да навлязат на второстепенни пазари.

Като цяло, благодарение на конкуренцията, растежа и промените, печелившите ще са повече, пише ди Сант'Албано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още