IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3,7 млрд. долара са инвестирани в руския имотен пазар от началото на годината

Над 90% от инвестициите в имоти в Русия се осъществяват в Москва, показва анализ на Cushman & Wakefield

11:36 | 07.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Огромната част от вложенията в руския сектор на недвижими имоти се осъществява в Москва. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Огромната част от вложенията в руския сектор на недвижими имоти се осъществява в Москва. Снимка: Ройтерс

На 3,7 млрд. долара се оценяват инвестициите в руския пазар на недвижими имоти за първите три тримесечия на годината, като само през третото тримесечие сумата на вложенията достига 1,3 млрд. долара. Година по-рано, през третото тримесечие на 2013 г., вложенията са възлизали на 1,2 млрд. долара, става ясно от анализ на руското подразделение на Cushman & Wakefield, цитиран от интернет изданието property-magazine.eu.

Първоначалната прогноза на агенцията, че до края на годината инвестициите ще достигнат 5 млрд. долара, остава непроменена. „Смятаме, че това е постижима цел предвид сегашните маркроикономическа ситуация и политическите рискове. Очакваме четвъртото тримесечие да не е много по-активно от третото“, пояснява Денис Соколов, ръководител на изследователското поделение в компанията. Предвид значителната ревизия за икономическия ръст на Русия за следващата година обаче Cushman & Wakefield намалява прогнозите си за обема инвестиции в сектора през 2015 г. до 5,7 млрд. долара. 

Както обикновено, основните инвестиции са концентрирани в Москва. Общите вложения в столицата нарастват до 92% от всички инвестиции в руския сектор на недвижимите имоти (3,4 млрд. долара). През деветте месеца от началото на годината делът на инвестициите в офиси възлиза на 63%, или 2,3 млрд. долара. Същевременно през третото тримесечие почти еднаква сума е инвестирана в офиси (620 млн. долара) и жилища и хотели (613 млн. долара). 

В края на юли руската централна банка неочаквано повиши основния лихвен процент с 50 базисни пункта до 8%, посочвайки като основни причини за хода си високата инфлация и геополитическото напрежение. „Инвестиционното търсене остава слабо на фона на ниско бизнес доверие, ограничен достъп до международните и местните пазари и намаляващи печалби в реалния сектор“, посочи банката в изявлението си тогава. 

През септември пък проучване на консултантската компания CBRE показа, че пазарът на бизнес имоти в Русия ще остане под натиск поне до първото тримесечие на 2015 г., в зависимост от това дали кризата в Украйна ще се разреши бързо, или не. В проучването си експертите са разгледали три сценария за развитие на пазара – радикално подобрение в геополитическата ситуация, удължаване на периода на несигурност и влошаване на геополитическата ситуация и макроикономическите фундаменти в средносрочен план.

И при трите сценария основният извод е, че отслабеното търсене ще засили натиска върпху пазара на бизнес имоти в Русия. Търсенето през второто тримесечие е било с 30-50% по-слабо спрямо средното равнище при нормални обстоятелства, сочат данните на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още