IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исландия е най-бързо растящият пазар на имоти в света

Като цяло пазарите на жилища в региона на Европа се представят най-добре в глобален мащаб

11:45 | 25.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Исландия се задържа на първо място в света по ръст на цените на жилищата, показва класацията на онлайн изданието GlobalPropertyGuide за второто тримесечие на годината.

България отново не е включена в подреждането. Изданието не оценява пазара на имоти у нас, откакто Националният статистически институт (НСИ) спря да публикува публичен и прозрачен индекс на цените на имотите. GlobalPropertyGuide не ползва и данните на Евростат за цените на жилищата в България.

За периода април-юни цените на жилищата в Исландия се покачват с 21,3% на годишна база спрямо ръст от само 6% година по-рано. За тримесечието увеличението достига 5,76%.

Вторият пазар с най-бърз ръст на цените е Хонконг с повишение на годишна база от 19,27% спрямо спад от 10,5% година по-рано. За второто тримесечие спрямо първото увеличението на цените в мегаполиса достига 4,24%.

Третият най-бързо растящ пазар е Ирландия с годишен ръст на цените от 13,5% и 4,7% за тримесечието.

Топ 10 се допълва от Канада, Румъния, Филипините, Швеция, Холандия, Германия и Шанхай в Китай.

Най-слабият пазар на имоти в света е Пуерто Рико с годишен спад на цените на жилищата от почти 10 на сто през второто тримесечие. Понижението за тримесечието е почти 3%, отчита порталът.

Вторият най-слаб пазар на имоти в света е Русия с годишно понижение на цените от 7,6%, а на трето място е Катар с 6,25%.

Топ 10 на пазарите на имоти с най-силен спад на цените се допълва от Македония, Египет, Украйна, Сингапур, Тайланд, Гърция и Дубай.

Като цяло от регионите пазарът на имоти в Европа е лидер по ценови ръстове, особено и след като шест от десетте най-силни пазари на жилища в света са на Стария континент, подчертава изданието.

Порталът отчита ръст на цените на 18 от 22 наблюдавани пазара в Европа, като от тях на 10 представянето се подобрява в сравнение с второто тримесечие на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още