IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мюнхен и Франкфурт са най-застрашени от имотен балон през 2020 г.

Половината от анализираните от UBS големи градове в света или са застрашени от имотен балон, или са надценени

18:21 | 04.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg

Цените на жилищата на водещи пазари в света продължават да растат въпреки забавянето на икономиката, породено от коронавирусната пандемия. В много от големите градове жилищните пазари се нажежават, което увеличава риска от формирането на имотен балон.

По данни на швейцарската банка UBS, цитирани от сайта StockApps.com, Мюнхен и Франкфурт оглавяват класацията на градовете, изложени на най-голям риск от балон на жилищния пазар през 2020 г. С индекс от 2,35 пункта Мюнхен е градът с най-голям риск от имотен балон в света.

Балонът на жилищния пазар е ускоряване на жилищните цени, породено от търсенето, спекулациите и ръста на разходите до степен на срив. Той обичайно започва с повишаване на търсенето във време на ограничено предлагане. Спекуланти наливат пари на пазара, като засилват още повече търсенето. В определен момент търсенето изпада в застой или намалява, а предлагането продължава да расте, което води до рязък спад на цените.

Глобалният индекс за имотен балон на UBS за 2020 г. показва, че над половината от анализираните 25 големи града или са изложени на риск от имотен балон, или са надценени. С индекс от 2,26 пункта Франкфурт е на второ място сред най-застрашените от имотен балон градове в света. Следват Торонто, Хонконг, Париж и Амстердам с индекси от съответно 1,96 пункта, 1,79 пункта, 1,68 пункта и 1,52 пункта.

Лондон, Токио, Лос Анджелис, Стокхолм, Сидни, Москва и Ню Йорк са смятани за надценени, но не и застрашени от балон.

Статистиката показва, че Бостън, Сингапур, Мадрид, Милано и Дубай имат жилищни пазари на справедливи цени, а пазарът в Чикаго е единственият подценен през 2020 г.

Анализът по региони сочи, че Европа е изложена на най-значим риск от имотен балон тази година наред с Хонконг. От друга страна, Торонто е единственият голям северноамерикански град, който е застрашен от балон.

Цените на жилищата на големите пазари са подкрепени по време на пандемията от държавните стимули, ниските лихви и отлагания на плащания по ипотечните кредити, които правят ръста на цените през последно време неустойчив.

Заради големия брой надценени или застрашени от имотен балон жилищни пазари, особено в Европа, икономическата несигурност заради коронавирусната пандемия само разширява пропастта между цените на недвижимите имоти и доходите.

Данни за цените на жилищата през 2020 г. на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показват, че Люксембург води класацията през второто тримесечие, като индексите на цените на жилищата спрямо доходите са нараснали със 138 пункта. Португалия е на второ място с близо 130 пункта.

Следват Холандия, Испания, Чехия и Германия. В същото време Дания, Естония, Финландия и Латвия са на другия полюс с индекс под 100 пункта през второто тримесечие на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още